Cruisbåten Viking sky med motorhavari
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Cruiseskipet «Viking Sky»

Oppsummert

Det var 1373 personer om bord da «Viking Sky» fikk motorstans på havstrekningen Hustadvika ved 14-tiden lørdag 23. mars. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon.

 • Evaluering Viking Sky

  Både i Molde og Fræna kommune gjorde kriseleiinga ein god innsats då cruiseskipet Viking Sky kom i havsnød på Hustadvika i mars. Evalueringsrapportane frå kommunane viser likevel at ting kan bli betre både internt og eksternt. Mellom anna er det reaksjonar på at det ikkje kom spørsmål om bistand verken frå politi eller hovudredningssentralen då alarmen gjekk, seier ordførar i Fræna, Tove Henøen. – Det har gitt tilbakemelding på dette og no stolar vi på at politiet tek ansvar og sørger for at varslingsrutinane blir gode, seier ho.

  Tove Henøen
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • HRS får kritikk etter «Viking Sky»

  Helse Møre og Romsdal meiner dei fekk ufullstendig informasjon om det som skjedde ute på havet under redningsaksjonen på Hustadvika i mars, fordi det blei brukt fleire kommunikasjonskanalar. Det kjem fram i ein ny evalueringsrapport. Operativ redningsinspektør Ståle Jamtli ved HRS i Sør-Noreg forstår kritikken, men seier årsakene er samansette, og at dei ikkje hadde kapasitet til å dele all informasjonen frå dei ulike sambandskanalane.

  Hovudredningssentralen Sør-Norge
  Foto: Gunnar Morsund / NRK
 • Arrangerer «Viking Sky»-konferanse

  Fylkesmannen i Møre og Romsdal vil halde nasjonal beredkapskonferanse i november for å dele lærdom frå «Viking Sky». – Det går mange cruiseskip langs kysten. Etterspørselen er stor etter å få vite meir om erfaringane, seier fylkesmann Rigmor Brøste.

  Fungerende fylkesmann Rigmor Brøste
  Foto: Roar Halten / NRK
 • Bedre rutiner og pressesenter

  – Samvirket i Møre og Romsdal fungerte veldig godt, sier fungerende politimester Ingmar Farstad om evakueringa av Viking Sky i mars. Han sier det er noen forbedringspunkter når det kommer til bedre rutiner for føring av evakuerte-lister. Dette ble utført manuelt og politiet vil ta i bruk digitale løsninger for å gjøre det mer effektivt. I tillegg mener politiet og ordfører i Fræna, Tove Hennøen, at det burde vært opprettet et pressesenter.

Cruiseskipet «Viking Sky» skal flyttes fra Molde til Kristiansund.
Fræna kommune vil informere. Brann, politi, helse og representant fra rederiet vil også være tilstede

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no