NRK Meny
Senator Dianne Feinstein møter pressen etter at hun har redegjort i Senatet om CIA-tortur
Foto: SAUL LOEB / Afp

CIAs avhørsmetoder

Oppsummert

Det amerikanske senatets etterretningsutvalg la tirsdag fram en rapport om etterretningstjenesten CIAs forhørsmetoder. I rapporten kommer det frem at CIAs brutale avhørsmetoder var virkningsløse og ikke førte til opplysninger som avverget snarlige terrorangrep.

 • Amnesty: EU må granske CIA-tortur

  Amnesty International oppfordrer flere EU-land til å etterforske sin egen medvirkning til CIAs hemmelige flytransport og mishandling av fanger. I en ny rapport ber Amnesty om at Polen, Romania, Litauen, Tyskland, Makedonia og Storbritannia stilles til ansvar.

 • Brende: – CIA-torturen uakseptabel

  Utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på rapporten som viser at CIA har tatt i bruk svært brutale avhørsmetoder i kampen mot terror. – Dette er svært klanderverdig. Vi må ikke glemme at det er totalforbud mot tortur, framholder han.

 • Rapporten om CIA blir bok

  Et uavhengig forlag i New York vil utgi Senats rapport om CIAs avhørsmetoder som bok. I rapporten kommer det fram at etterretningstjenesten CIAs brutale avhørsmetoder mot fanger under krigen mot terror noen ganger endte i ren tortur.

 • Innrømmer avskyelige avhørsmetoder

  I en direktesendt TV-tale sier CIA-sjef John Brennan at noen tjenestemenn brukte avskyelige metoder under avhør av terrormistenkte etter 11. september. – De gjorde det de ble bedt om å gjøre i nasjonens tjeneste, sier Brennan.

 • Dick Cheney avviser rapport

  USAs tidligere visepresident Dick Cheney avviser senatsrapporten om CIAs torturpraksis og sier den er full av skittsnakk. Cheney var visepresident da de brutale torturteknikkene ble brukt i krigen mot terror, og mener de var på sin plass, ifølge AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no