Hopp til innhold
ChatGPT og OpenAI
Foto: AFP

Kunstig intelligens

Oppsummert

ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell fra selskapet OpenAI. Den kan brukes til å generere svar på spørsmål, skrive samtaler eller til å komplettere tekst.

  • Kripos: Økning i lovbrudd på internett

    I fjor så politiet en økning i lovbrudd på internett. Det viser Kripos sin årlige rapport om Cyberkriminalitet.

    Blant annet så politiet mer av seksuell utpressing med økonomisk motiv. I slike saker var gjerningspersonene organiserte, pengekravene høyere og de fornærmede yngre enn før.

    Rapporten viser også at det er sannsynlig at kunstig intelligens (KI) vil føre til at stadig flere enkeltpersoner blir skadelidende som følge av automatisering og spesialtilpasning av cyberkriminalitet.

    Cyberkrim
    Foto: ntb
  • Skal merke KI-innhald

    Facebook- og Instagram-giganten Meta sa fredag ​​at dei vil begynne å merke KI-generert innhald frå mai.

    KI står for kunstig intelligens.

    Årsaka er at dei prøver å forsikre brukarar og myndigheiter om risikoen for falske nyheiter og innhald.

    Dei la til at dei ikkje lenger vil fjerne manipulerte bilde og lydar som elles ikkje bryt reglane, og i staden stole på merking, for ikkje å krenke ytringsfridommen unødvendig.

  • Foreslår at jusstudenter kan bruke KI-verktøy på eksamen

    En arbeidsgruppe ved Universitetet i Bergen foreslår at jusstudenter skal kunne bruke kunstig intelligens i eksamenssituasjoner.

    Arbeidsgruppen mener å ilegge et forbud mot bruk av KI-verktøy ikke er veien å gå. I stedet foreslås det tvert imot en rekke tiltak for å legge til rette for faglig forsvarlig bruk av KI-verktøy gjennom studiene.

    (NTB)

  • YouTube krever merking av KI-innhold

    De som publiserer på YouTube fremover, må huke av om innholdet er manipulert eller endret for å tydeliggjøre hva som er skapt ved hjelp av kunstig intelligens.

    – Seerne får stadig mer behov for åpenhet om hvorvidt det de ser på, er manipulert eller syntetisk, skriver selskapet på sin blogg.

    Den nye merkingen vil gjelde videoer hvor det kan være tvil om det man ser virkelig er ekte, for eksempel såkalt deepfake, hvor en kjent person sier noe vedkommende aldri har sagt.

    Det vil ikke gjelde videoer som åpenbart er manipulert, som for eksempel animasjonsvideoer, skjønnhetsfilter og spesialeffekter.

    (NTB)

  • Sam Altman tilbake i OpenAI

    Sam Altmann er tilbake i selskapet bak ChatGPT, OpenAI. Han ble i fjor høst sparket, og fikk ny jobb hos konkurrenten Microsoft.

    Det ble mye oppstyr, over 700 ansatte mente styret måtte gå, og investorer vurderte søksmål. Det ble klart før jul at han skulle tilbake til OpenAI, og nå er en gransking gjennomført. Styret sier de har full tillit til ham, melder AP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no