Hopp til innhold
strandsone Søgne
Foto: Jan Jørg Tomstad

Bygging i strandsonen

Oppsummert

I fjor blei 9 av 10 søknader om bygging i strandsona langs norskekysten godkjent. I mer enn halvparten av sakene ga kommunene utbyggerne dispensasjon fra lover og regler. Riksrevisjonen og Norsk friluftsliv mener kommunenes praksis må strammes inn.

  • Gir mange unntak fra bygging i strandsonen

    De siste femten årene har Asker og Bærum sagt ja til bygging i strandsonen nesten 1000 ganger.

    Det viser en kartlegging Budstikka har gjort.

    Byggingen skjer selv om det i over et halvt århundre har vært byggeforbud i en sone på 100 meter fra sjøen, det som kalles strandsonen. Hensikten er at alle skal få tilgang til vannkanten, for å gå tur, bade, telte eller fortøye båten.

    Men kommunene kan lage sin egen grense, og gi dispensasjoner.

    Asker er i landstoppen på listen over kommunene som gir flest dispensasjoner i strandsonen.

    Byggesaksleder i Asker kommune, Malvin Bjorøy, sier de i liten grad dispensasjoner som ikke er knyttet til forbedring av eksisterende bygg.

    – Statistikken kan fort vise at vi er noen råtasser, men i realiteten er vi ganske strenge. Vi gir i svært liten grad dispensasjoner som ikke er knyttet til forbedring av eksisterende bygg, sier han og ramser opp:

    – Det er skifte av vinduer, isolering, tak, piper, dører og «you name it». Kanskje endring i fasader. Noen ganger er det også påbygg, sier han.

  • Oslo kommune kjøpte strandtomt for 22,5 millioner

    En villa på 230 kvadratmeter med strandtomt på 1675 kvadratmeter rett nedenfor E18 Mosseveien på Nordstrand er nå Oslo kommunes eiendom, melder VG.

    Kommunen har kjøpt eiendommen for 22,5 millioner kroner, 6 millioner kroner under prisantydning, fra influenser Nina Celestine Lunde.

    Kommunens plan er å dele opp tomten slik at strandarealene skilles ut, før de selger boligdelen videre.

    Da vil strandsonen beholdes åpen for allmenheten. På sikt vil kommunen etablere en turvei langs fjorden.

  • Må fjerna kaianlegg i skjergarden

    Statsforvaltaren i Rogaland seier nei til at Fitjar kommune kan gje dispensasjon til å la eit kaianlegg i kommunen stå. Avgjerda er teken etter synfaring. Dermed må eit kaianlegg vekk, skriv dei i eit brev til Fitjar kommune. «Statsforvaltaren finn etter dette at ein dispensasjon vil sette omsyna bak byggeforbodet i strandsona vesentleg til side,» heiter det. Dermed har staten si forlenga arm sett ned foten i tre saker der Fitjar kommune ville gje dispensasjon.

    Kai Avløypet Fitjar. Statsforvaltaren på synfaring.
    Foto: Olav Røli / NRK
  • Må riva deler av omstridd kaianlegg

    Deler av ei stor kai på Teistholmen i Fitjar må vekk. Det har Statsforvaltaren i Rogaland bestemt etter eit tilsyn i september. Kaianlegget vart i si tid bygd ulovleg, men Fitjar kommune ville la nåde gå for rett og bestemte at kaianlegget kunne stå. Etter ein lang klagerunde med kommune og statsforvaltar, har Statsforvalteren i Rogaland sagt endeleg nei. Dei meiner «dispensasjon medfører betydelege ulemper for eit svært viktig regionalt friluftsområde, og for eit landskap av nasjonal interesse.» Det var Stord24 som først omtalte avslaget.

    Omstridd kai på Teistholmen, Fitjar
    Foto: Olav Røli / NRK
  • Får nei til å setja opp nytt naust

    Statsforvaltaren i Rogaland seier nei til å setja opp nytt naust på Flatholmen i Fitjarøyane, trass i at grunnarbeidet er ferdig for lenge sidan og det finst eit gammalt byggjeløyve. Avgjerda vart teken etter synfaring. Det går fram av eit brev som dei har sendt til Fitjar kommune. Saka har skapt stor merksemd, og avtroppande Fitjar-ordførar Harald Rydland har meint at staten sin forlenga arm her blandar seg inn i lokalpolitikk. Men Statsforvaltaren frå Rogaland, som settestatsforvaltar, er klar i si sak. Naustet kan ikkje byggjast. Det var avisa Sunnhordland som først omtalte saka.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no