Hopp til innhold
Flere tusen mennesker demonstrerte utenfor parlamentsbygget i Bulgarias hovedstad Sofia onsdag. Minst 60 er pågrepet og flere er skadd.
Foto: Valentina Petrova / AP

Bulgaria

Oppsummert

Det skal holdes parlaments- og presidentvalg i Bulgaria 14. november. Landet er inne i en politisk krise og ingen partier har klart å danne en regjering etter to forrige valgene. En overgangsregjering har styrt landet siden mai.

 • Bulgarias nasjonalforsamling vil sende militærhjelp til Ukraina

  Nasjonalforsamlingen i Bulgaria sa torsdag ja til å sende militærhjelp til Ukraina. Tidligere har landet avstått fra direkte støtte etter Russlands invasjon.

  De folkevalgte gir landets midlertidige regjering en måned for å utarbeide et forslag til hvor mye av landets militære utstyr fra sovjet-tiden som kan sendes.

  Bulgaria har fortsatt sovjetiskproduserte MiG-29-jagerfly som Ukraina har bedt om, da det ukrainske forsvarets piloter kjenner dem godt.

  Landet har også S-300-luftforsvarssystemer, men forsvarsminister Dimitar Stoyanov sa tidligere i uka at de ikke kan avses. Bulgaria er medlem i både Nato og EU, men har tette historiske, kulturelle og økonomiske bånd til Russland.

  (NTB)

 • Tolv skadd i bussulykke i Bulgaria

  Tolv barn og voksne ble skadd da en buss fra Serbia kjørte av veien og veltet i ei grøft sør i Bulgaria søndag kveld.

  Åtte barn og fire voksne ble sendt til sykehus, noen av dem med alvorlige skader, opplyser innenriksdepartementet i Bulgaria. Øvrige som var i bussen ble undersøkt og fikk nødvendig hjelp på stedet.

  Ulykken skyldtes trolig at sjåførens konsentrasjon var blitt avledet, ifølge bulgarske myndigheter. (NTB)

 • Russland utviser 14 bulgarske diplomatar

  Utanriksdepartementet i Russland har erklært 14 bulgarske diplomatar uønskte i landet, melder Reuters.

  Tidlegare i sommar utviste Bulgaria 70 diplomatisk tilsette russarar fordi dei mistenkte spionasje.

  Dei sette også eit tak på russisk representasjon i landet.

  Krigen i Ukraina har splitta Bulgaria og Russland, som tidlegare var nære allierte.

 • Overgangsregjeringen i Bulgaria er tatt i ed

  Overgangsregjeringen i Bulgaria ble tirsdag tatt i ed. Den skal lede landet fram til neste valg, som etter planen skal holdes 2. oktober.

  Valget i oktober blir det fjerde i landet siden april i fjor. Sentrum-venstreregjeringen til Kiril Petkov ble felt av et mistillitsvotum etter et drøyt halvår ved makten.

  President Rumen Rade oppfordret overgangsregjeringen til å prioritere å sikre landets forsyning av energi og mat, håndtere «skyhøy inflasjon» og utrydde korrupsjon.

  Petkov regnes som sterkt EU-vennlig og kritisk til Russland, mens Radev er kjent for å stå Moskva nær.

  I forbindelse med krigen i Ukraina ba han den nye regjeringen jobbe for å unngå at Bulgaria «blir fanget opp i konflikten».

  (NTB)

 • Nyvalg i Bulgaria i oktober

  Bulgaria holder nyvalg 2. oktober etter at gjentatte forsøk på å danne regjering har feilet, opplyser president Rumen Radev.

  Radev oppløser tirsdag nasjonalforsamlingen i landet og utnevner en overgangsregjering med representanter fra flere partier.

  Valget i oktober blir det fjerde i landet siden april i fjor.

  Sentrum-venstre-regjeringen til statsminister Kiril Petkov ble felt i et mistillitsvotum i juni, knappe seks måneder etter at den tiltrådte.

  Koalisjonen begynte å slå sprekker rett etter den russiske invasjonen av Ukraina, da et av partiene var kritisk til bulgarsk våpenhjelp til Ukraina og til Petkovs nei til å betale for russisk gass med rubler.

  Petkov regnes som sterkt EU-vennlig og kritisk til Russland, mens Radev er kjent for å stå Moskva nær.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no