Hopp til innhold
mammografi
Foto: Andreas Sundby / NRK

Brystkreft

Oppsummert

Brystkreft er den vanligste kreftformen for kvinner i Norge. De siste 30 årene er antall brystkrefttilfeller blant kvinner mellom 50 og 69 år, nær doblet.

  • Rekordmange overlever brystkreft

    Prognosene for å overleve brystkreft har aldri vært bedre. De siste tallene viser at sjansene for å leve etter fem år har økt med nesten fem prosentpoeng.

    – Andelen kvinner som overlever brystkreft har økt gradvis de siste årene. Økningen er i stor grad et resultat av tidlig oppdagelse av brystkreft og enda bedre behandling, sier fagdirektør Ulrich Spreng i Helse Sør-Øst RHF i en pressemelding.

    Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. I fjor fikk omkring 4.200 kvinner påvist brystkreft i Norge, og det er det høyeste antallet som noen gang er registrert.

    Sjansene deres for å overleve er svært gode, viser tall fra Nasjonalt kvalitetsregister for brystkreft.

    Den relative overlevelsen for brystkreft etter fem år er i dag 92,9 prosent ved sykehusene i Helse Sør-Øst. I 2009 var den relative overlevelsen i Helse Sør-Øst 88 prosent.

    (NTB)

  • Flere brystkreftpasienter får tilgang til legemiddel

    Enhertu som behandling mot brystkreft har i studier vist doblet progresjonsfri overlevelse sammenlignet med standardbehandling, og forbedret totaloverlevelse på over et halvt år, og legemiddelet ble i fjor innført til pasienter med aggressiv brystkreft. Fra 1. november vil rundt 250 flere pasienter kunne behandles med legemiddelet.

  • Ny studie: Fant 20 prosent tilfeller av brystkreft med kunstig intelligens

    Ved hjelp av kunstig intelligens (KI) kan flere tilfeller av brystkreft oppdages tidligere, viser den nye svenske studien MASAI (Mammography Screening with Artifical Intelligence), skriver SVT.

    – Resultatet er overraskende bra, sier forsker og dosent Kristina Lång ved Lunds Universitet i Sverige.

    Ved hjelp av kunstig intelligens ble det oppdaget 20 prosent flere tilfeller med brystkreft under studien, ifølge Lång.

    Mammografibilder blir undersøkt av en radiolog. (arkivbilde fra 2001)
    Foto: Ap
  • Ny medisin mot brystkreft innføres fra 15. juli

    Medisinen Trodelvy skal tas i bruk fra 15. juli, opplyser Kreftforeningen på Facebook.

    – I dag jubler vi med brystkreftpasientene som har ventet i halvannet år på medisinen Trodelvy! Etter to skuffelser i Beslutningsforum er det endelig avgjort at den innføres fra 15. juli, skriver de mandag.

    Studier har vist at Trodelvy forlenger levetiden vesentlig sammenlignet med dagens standardbehandling, ifølge Brystkreftforeningen.

  • Kreftpasienter fikk ikke forsvarlig oppfølging

    Universitetssykehuset Nord-Norge har brutt loven, mener Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Pasienter der sykehuset mistenkte brystkreft, ble ikke fulgt opp godt nok.

    Etter å ha ført tilsyn i april, slår Statsforvalteren fast at UNNs oppfølging av brystkreftpasienter ved sykehusets brystdiagnostiske senter, ikke har vært forsvarlig. Det kommer fram i en ny rapport publisert på Helsetilsynets nettsider.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no