mammografi
Foto: Andreas Sundby / NRK

Brystkreft

Oppsummert

Brystkreft er den vanligste kreftformen for kvinner i Norge. De siste 30 årene er antall brystkrefttilfeller blant kvinner mellom 50 og 69 år, nær doblet.

 • Ikkje overforbruk av cellegift

  Norske eksperter på brystkreft er skeptiske til ein ny amerikansk studie som syner overforbruk av cellegift. I Noreg vert cellegift nytta mindre enn i USA, påpeiker Hans Petter Eikesdal, overlege på Haukeland sjukehus, til Dagens Medisin.

 • – Brystkreftpasienter overbehandles

  En av tre brystkreftpasienter trenger ikke cellegift, ifølge en ny amerikansk studie, skriver New York Times. – I Norge overbehandles for mange pasienter, sier overlege ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus, Hans Erik Eikesdal til VG.

 • Brystkreftmedisin godkjent i Norge

  Produsenten Roche hadde levert sitt åttende pristilbud på kreftmedisinen Kadcyla og de fire sykehusdirektørene i forumet sa endelig ja til tilbudet tirsdag morgen. Norske myndigheter har kranglet med legemiddelprodusenten om medisinen i tre år.

 • Mer brystkreft hos kvinner over 50

  De siste 30 årene har det nærmest vært en dobling i antall brystkrefttilfeller blant kvinner mellom 50 og 69 år, viser en ny doktorgrad. Årsaken kan være en sammenheng mellom bedre mammografiundersøkelser og bruk av hormonpreparater.

 • Nytt brystkreftlegemiddel godkjent

  Legemiddelverket har godkjent en ny medisin som kan gi brystkreftrammede opptil to år mer før de trenger å begynne på cellegift. Det melder TV 2. Legemiddelet Ibrance kan brukes på kvinner som er rammet av hormonfølsom brystkreft med spredning.

Selv om ventetiden er redusert og flere operert etter tilleggsbevilgninger, må mange kvinner vente i opptil 2 år for å få nye kreft.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no