Sultan Hassanal Bolkiah i hovudstaden Bandar Seri Begawan.
Foto: AHIM RANI / Reuters

Brunei

Oppsummert

I 2014 innførte Brunei sharialover som første land i Øst-Asia. Loven tillater straffemetoder som pisking og amputasjoner. I tillegg kan personer bli dømt til døden ved steining for forbrytelser som utroskap, homofili og å fornærme profeten.

 • Vil likevel ikke steine homofile

  Sex mellom homofile og utroskap vil inntil videre ikke bli straffet med steining, lover sultanen av Brunei, etter sterke internasjonale reaksjoner. Brunei innførte i april strenge sharialover, som blant annet åpner for dødsstraff.

 • Brunei innfører nye sharialover

  Sultanen av Brunei har innført nye sharialover i det asiatiske landet. Man risikerer nå dødsstraff for voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed. Det har også blitt ulovlig å eksponere barn for andre religioner enn islam.

 • Fordømmer ny homofililov i Brunei

  FN fordømmer en ny lov i Brunei som fastsetter steining som straff for homofili og utroskap og amputasjon av lemmer for tyveri.

 • Clooney boikottar luksushotell

  Skodespelar George Clooney går ut mot ni hotell som har bindingar til Brunei. Årsaka er at landet har vedtatt å straffeforfølge homofili med døden til følgje. Elton John støttar boikotten.

 • Ber Brunei droppe nye homolover

  Amnesty og andre rettighetsgrupper ber Brunei droppe nye lover som åpner for steining og pisking av homofile og amputasjon for ran. De nye lovene skal etter planen tre i kraft neste uke, men ble vedtatt allerede i desember.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no