Hopp til innhold
Tretten bru i Øyer har kollapset
Foto: Henning Hatlen / Henning Hatlen

Brokollaps i Gudbrandsdalen

Oppsummert

Mandag 15. august kollapset Tretten bru i Gudbrandsdalen. Tretten bru var en nær 150 meter lang bro som går over Gudbransdalenslågen like ved E6. Den er laget i tre og er ti meter bred.

  • E6 må stenges i nær to uker fra 30. mai mens bruelementene over E6 monteres.

    Bruberedskapen til Statens vegvesen er snart ferdig med den 124 meter lange brua som har blitt skjøvet ut fra vestsida av Lågen.

    I dag 30. mai starter arbeidet med å montere de siste 24 meterne av den midlertidige brua på østsida.

    Den midlertidige brua på fylkesveg 254 består av to ulike bruer. Delen som skal gå over E6 er av en annen brutype enn den som har blitt montert over Lågen fra vestsida.

    Den midlertidige brua er godkjent for bruk i inntil 10 år og er bygget for å tåle flere flommer.

    Fylkeskommunen er i gang med å planlegge hvor ei ny, permanent bru på fylkesveg 254 kan gå. Det er viktig å finne en hensiktsmessig plassering som kan ivareta behovene til så mange berørte som mulig.

    Tretten bru
    Foto: Alexander Nordby / NRK
  • Arbeidet med midlertidig Tretten bru i rute.

    I midten av mars starter monteringa av den midlertidige brua.

    Arbeidet med å støpe fundament under vatn har gått greit og tatt kortere tid enn forventa. Samtidig har det vært lengre ventetid enn normalt på noen materialer, blant annet stål, skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

    På vestsida av Lågen er arbeidet med å reparere det gamle steinfundamentet ute i elva og tilpasse det til den midlertidige brua, ferdig.

    Alt arbeid i Lågen må være ferdig innen 15. april, blant annet på grunn av vårflommen.

    I RUTE; Arbeidet med midlertidig Tretten bru i rute. I midten av mars starter monteringa av den midlertidige brua.
    Foto: Anders Fosse Skjåk
  • Havarikommisjonen: Nye foreløpige funn om brukollapsen på Tretten

    Statens havarikommisjon skriver at tekniske undersøkelser så langt viser at Tretten bru kollapset på grunn av brudd i en av diagonalene i hovedspennet på brua. I et oppdateringsskriv fra den pågående undersøkelsen forklarer de at diagonalforbindelsene på brua bare hadde halvparten av kapasiteten som de ble utsatt for.

  • Bare 4 av 14 trebruer bestod inspeksjon etter brukollaps

    Etter brukollapsen på Tretten 15. august stengde Statens vegvesen 14 tilsvarande bruer i tre. Berre fire av desse bestod inspeksjonen, skriv Teknisk Ukeblad.

    Ein kombinasjon av prosjekteringsfeil og monteringsfeil har ført til at seks av bruene er heilt stengt medan ein ventar på utbetring. Fire av bruene er opna igjen med avgrensa bereevne.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no