En kvinne holder det brasilianske flagget på et valgmøte for Fernando Haddad i Rio
Foto: Silvia Izquierdo / AP

Brasils president Jair Bolsonaro

Oppsummert

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro (63) vant i 2018 presidentvalget i Brasil. Hans valgløfter innebar kamp mot korrupsjon, kriminalitet og «venstrepolitikk».

 • Går inn for tiltale mot Bolsonaro

  En senatskomité som har etterforsket Brasils president Jair Bolsonaros håndtering av koronapandemien, anbefaler at det tas ut tiltale mot ham på til sammen ni punkter. Den anbefaler tiltale for sjarlatanisme og oppfordring til kriminalitet helt opp til forbrytelser mot menneskeheten. Derimot ble foreslåtte tiltalepunkter som folkemord og mord droppet i den endelige anbefalingen.

  Senatskomiteen, hvor opposisjonen har flertall, har fått utarbeidet en rapport på over 1300 sider som underbygger anklagepunktene mot presidenten.

  Komitéflertallet mener flere enn Bolsonaro bør straffes for å neglisjere koronapandemien. Til sammen 77 personer og to selskaper nevnes spesifikt i rapporten, blant dem guvernøren i delstaten Amazonas.

  Det regnes for lite sannsynlig at riksadvokaten, som er utnevnt av Bolsonaro, vil gå inn for tiltale. Eller at lederen av underhuset i nasjonalforsamlingen, som også er alliert med Bolsonaro, vil ta intiativet til en riksrettsprosess.

 • Vil tiltale Bolsonaro for massedrap

  Ein komite i den brasilianske nasjonalforsamlinga vil tiltale Jair Bolsonaro for massedrap som følge av koronapandemien, skriv New York Times.

  Dei meiner han med vilje har late brasilianarar døy av viruset for å oppnå flokkimmunitet.

  Komiteen består av i alt elleve medlemmar av nasjonalforsamlinga, sju frå opposisjonen.

  Men det er uvisst om presidenten eller andre blir tiltalt.

 • Store Bolsonaro-protester i Brasil

  Titusener protesterte lørdag i rundt 60 byer i Brasil mot president Jair Bolsonaro. Demonstrantene krevde hans avgang og at myndighetene skaffer flere koronavaksiner. Ifølge nyhetsportalen G1 var det protester i 20 av Brasils 26 delstater.

  Lørdagens demonstrasjoner ble holdt på oppfordring fra et nettverk av samfunnsbevegelser og fagforeninger. Rundt 20 partier deltok, blant dem venstrefløypartiet PT (det brasilianske arbeiderpartiet), sosialdemokratene PSDB og konservative DEM.

  Bolsonaro-protest i Brasilia 2. okt 2021
  Foto: Eraldo Peres / AP
 • Bolsonaro: – Fall i avskoginga

  President i Brasil, Jair Bolsonaro, innleia FNs toppmøte tysdag. Han skrytte av jordbruket og klimaplanane til landet.

  – I Amazonas-regionen har vi sett eit fall på 32 prosent i avskoginga i august, samanlikna med august i fjor. Kva andre land har ein miljøvernande politikk, som vi har?

  Bolsonaro meiner landets behandling av regnskogen i Brasil set eit eksempel for andre nasjonar. Han vil også styrke arbeidet mot ulovleg avskoging.

  Ifølge ein rapport frå WWF gjekk over 10.000 kvadratkilometer skog tapt i Amazonas frå august i fjor til juli i år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no