Hopp til innhold
Bosnias utenriksminister Bisera Turkovic
Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Bosnia

Oppsummert

Bosnia-Hercegovina er en del av tidligere Jugoslavia. I landet bor serbere, kroater og bosniaker (bosniske muslimer). Landet er ledet av et tredelt presidentskap med en fra hver folkegruppe. Utenriksminister er Bisera Turkovic.

  • EU-enighet om å åpne medlemskapsforhandlinger med Bosnia

    EU-ledere ble torsdag enige om å åpne medlemssamtaler med Bosnia, skriver Reuters.

    Samtidig gjør EU det klart at landet må gjennomføre flere reformer før samtalene faktisk kan begynne.

    – Gratulerer! Deres plass er i vår europeiske familie, skriver EU-president Charles Michel på X.

  • Jordskjelv i Bosnia

    Et jordskjelv med styrke 4,7 rystet lørdag et område nordvest for Sarajevo i Bosnia, ifølge det europeiske jordskjelvsenteret.

    Skjelvet inntraff ifølge USGS på 10,5 kilometers dybde, i overkant av 60 kilometer nordvest for Sarajevo og nær Zenica. EMSC oppga dybden til 9 kilometer.

    (NTB)

  • Stoltenberg uroet over ønske om å splitte Bosnia

    Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Bosnia. Han uttrykker bekymring over den bosnisk-serbiske republikkens ønske om løsrivelse.

    I tillegg advarer han mot «skadelig utenlandsk innblanding» i Bosnia – blant annet fra Russland.

    – Dette undergraver stabiliteten og hindrer reform, sa Stoltenberg under et besøk i den bosniske hovedstaden Sarajevo mandag.

    Den bosnisk-serbiske republikken – Republika Srpska – er én av to landsdeler som utgjør Bosnia. Republika Srpskas president, Milorad Dodik, har flere ganger sagt at landsdelen bør løsrives og slås sammen med Serbia.

    Stoltenberg besøkte mandag også Kosovo, som i flere måneder har vært rammet av intern uro og et stadig mer anspent forhold til Serbia i nord.

    Ifølge Nato-sjefen undersøkes det nå om flere soldater fra forsvarsallianse skal stasjoneres i landet permanent.

    Nato har i dag rundt 4500 soldater i Kosovo.

    (NTB)

  • Norsk Folkehjelp: Bosnia fritt for klasevåpen etter 30 år

    Organisasjonen skriver i en pressemelding at den begynte å rydde miner i 2012 og har stått for nesten 90 prosent av opprydningen. Det norske utenriksdepartementet har i stor grad betalt for arbeidet.

    Store mengder klasevåpen ble spredt over Bosnia i løpet av krigen fra 1992 til 1995. Ettersom udetonerte eksplosiver ofte blir liggende igjen på bakken, har de utgjort en stor fare for sivilbefolkningen. Hundrevis av mennesker er drept eller lemlestet siden krigen tok slutt.

    Fredag ble begivenheten feiret med en markering i den bosniske nasjonalforsamlingen med den norske ambassadøren til Bosnia og Norsk Folkehjelp til stede.

  • Uvær krever liv på Balkan

    Kraftig uvær har krevd minst to liv og forårsaket store ødeleggelser på Balkan det siste døgnet, ifølge lokale medier.

    I Novi Sad nord i Serbia omkom en tolv år gammelt gutt i uværet. Gutten ble funnet livløs i gaten fredag og kan ha blitt truffet av lyn.

    I landsbyen Kovacica nordøst i Serbia omkom en kvinne i en brann etter at tre som var truffet av lynet og sto i brann veltet over huset hennes, ifølge kringkasteren RTS.

    Onsdag omkom seks mennesker i uværet på Balkan, fire i Kroatia, en i Bosnia og en i Slovenia.

    Flere mennesker ble også skadd på en fullsatt campingplass nord på halvøya Istria, som er et populært reisemål for mange turister om sommeren.

    Tordenvær, kraftig vind og regn har fått trær og stolper til å falle over hus og biler, og de materielle ødeleggelsene er store flere steder, blant annet i Kroatias hovedstad Zagreb.

    – Vi jobber dag og natt, forteller bygningsarbeideren Nermin Brezovcanin.

    (NTB)

Uro i Bosnia
Biler i brann
demonstrasjon

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no