Hopp til innhold
Politiet sperret av område etter bombealarm på Grønland
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bombeliknende gjenstand i Oslo

Oppsummert

En 17 år gammel russisk statsborger ble i april 2017 funnet med en bombeliknende gjenstand i Oslo. PST oppjusterte trusselnivået i Norge for en to måneders periode etter pågripelsen. Tiltalte ble dømt til 1 år ubetinget i lagmannsretten i mars 2018.

  • Bombedømt russisk statsborger sendt ut av Norge

    Den bombedømte 23 år gamle russiske statsborgeren som er avhørt om terrorangrepet i Oslo 25. juni i fjor, er sendt ut av Norge.

    Russeren ble i 2018 dømt til ti måneders betinget fengsel for som 17-åring å ha laget en improvisert bombe i en leilighet på Grønland i Oslo.

  • Bombedømt russer sendes ut av Norge tirsdag

    En 23 år gammel russer som tidligere er dømt for å ha laget en bombe, ble mandag avhørt i forbindelse med terrorangrepet i Oslo 25. juni fjor.

    23-åringen ble ifølge sin advokat avhørt som vitne.

    – Vi ble ferdig med avhøret klokken 12 og klokken 12.05 fikk jeg et vedtak fra UNE med beslutning om at de sier nei til utsatt iverksettelse, sier advokat Javeed Shah til NRK.

    Mannen ble kastet ut av landet i 2019, etter å ha blitt dømt til 10 måneders fengsel.

    30. januar i år fikk 23-åringen avslag på asylsøknaden sin etter å ha returnert til Norge. Han ble pågrepet i desember i fjor på Svinesund da han søkte asyl i Norge.

    Shah sier til NRK at hans klient blir sendt ut av landet med fly tidlig tirsdag morgen.

    Ifølge Shah frykter hans klient at han ikke vil bli rettferdig behandlet i Kroatia og i verste fall sendt videre til Russland.

    – Det mest alvorlige han ser for seg, er at dersom han blir sendt tilbake til Russland så risikerer han både sin egen helse og liv og ikke minst sin familie og slektninger, sier Shah.

  • – Risikerer tortur ved utsendelse

    Utsendelsen av 18-åringen som er dømt for å ha satt ut en sprengladning på Grønland i Oslo, er utsatt og får ny behandling. Mannens advokat Javeed Shah har saksøkt staten og mener mannen risikerer forfølgelse og tortur hvis han sendes til Russland.

    Rettssak mot russisk 17-åring
    Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
  • Får internere bombedømt mann

    En russisk mann som er dømt for å ha hatt en hjemmelagd bombe på Grønland i Oslo, kan holdes internert i 4 uker. Det har Oslo Tingrett bestemt. Politiet ba om dette fordi de vil utvise han fra Norge og frykter at han vil gå i dekning.

  • Redusert straff for bombedømt

    17-åringen som ble tatt med en hjemmelaget sprengladning på Grønland i Oslo 2017, er i Høyesterett dømt til ti måneders fengsel. Straffen er to måneder mindre en det han ble dømt for i Lagmansretten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no