Hopp til innhold
Kveldsbelysning over Oslo by
Foto: Javad Parsa / NTB

Boligmarkedet

Oppsummert

Boligprisene i Norge måles av bransjeorganisasjonen Eiendom Norge, som presenterer boligprisstatistikk hver måned. Hvor mange boliger som omsettes, og for hvor mye, er viktige markører for tilstanden til norsk økonomi.

  • Reagerer på bustadmeldinga: – Det trengst sterkare lut

    Regjeringa la fram si nye bustadmelding i dag, der dei kom med fleire satsingar for å sikre at fleire får kjøpt sin eigen bustad blant anna. No reagerer blant anna SV og Studentorganisasjonen på den.

    Regjeringa vil dei gjere blant anna gi fleire startlån i Husbanken, og seier at spesielt dei på bygdene skal få denne hjelpa.

    SV-ordførar Bjørnar Tollan Jordet på Tolga meiner startlån ikkje løyser bustadmangel-problema der.

    Kirsti Bergstø som er partileiar i SV seier bustadmarknaden har vore ute av kontroll lenge, og løysingane regjeringa kjem med er ikkje nok.

    – Det trengst sterkare lut. Vi trenger bygging av fleire utleigebustadar og vi trenger meir regulering av bustadmarknaden for å sikre at prisane ikkje held fram å vokse ukontrollert, seier ho.

    Regjeringa presenterte og nokon tiltak for å sikre eit tryggare leigemarknad og sa dei ville sikre fleire trygge og billige studentbustader.

    Oline Sæter, som er leiar i Norsk studentorganisasjon er skuffa og seier dette er for vagt.

    – Luftige formuleringar utan konkrete tiltak sørger ikkje for at spaden blir sett i jorda og fleire studentbustader bygget, seier Oline Sæther, leder av Norsk Studentorganisasjon.

    Tobias Drevland Lund, som er bustadpolitisk talsperson i Rødt støttar bustadmeldinga og seier startlån til fleire grupper er gode og viktige forslag. Og legg til at ein bør bygge fleire bustader med regulerte prisar for å få kontroll over marknaden og sikre at fleire kan eige.

    Kirsti Bergstø
    Foto: Amanda Iversen Orlich / n20713
  • Aldri færre førstegangskjøpere

    Ifølge Eiendomsmeglerforbundet har det aldri vært registrert færre førstegangskjøpere enn det ble i 2023.

    I fjor ble det registrert 47.231 førstegangskjøpere, ifølge forbundet. Det er en nedgang på rundt 5 prosent fra året før. (NTB)

  • Boligprisen steg 1,4 prosent i februar

    Boligprisene fortsatte å øke i februar, viser prisstatistikk fra meglerorganisasjonen Eiendom Norge. Den bratte renteoppgangen har bremset boligmarkedet den siste tiden, men starten av året har likevel vært sterkere enn ventet.

    – Boligprisene steg med 1,4 prosent i februar, noe som ga en sterk oppgang på 0,7 prosent sesongjustert, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

    I januar steg boligprisene med 3,4 prosent. I snitt koster en bolig i Norge 4,5 millioner kroner. Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 4,9 prosent.

    Ålesund hadde sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar, med prisstigning på 2,8 prosent. Drammen hadde den svakeste, med nedgang på 0,8 prosent.

  • – Håp om at vi har nådd bunnen på salg av nye boliger

    – Salgstallene i januar gir håp om at vi har nådd bunnen på salg av nye boliger, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim, i en pressemelding.

    Salget av nye boliger i januar 2024 er 12 prosent over salget januar 2023. Det er særlig småhusmarkedet rundt storbyene som har en positiv tendens i januar.

    – Vi ser fortsatt fallende byggeaktivitet, igangsettingen faller med 17 prosent sammenlignet med januar 2023. Nyboligmarkedet er fortsatt på et historisk lavt nivå, og det blir en svært tøff vinter for bransjen, sier Hiim.

  • Bråstopp for salg av nye boliger i Oslo

    Det ferdigstilles for få boliger i Oslo sammenlignet med behovet, skriver Estate Nyheter.

    Det er estimert at rundt 2262 nye boliger skal ferdigstilles i 2024. Til neste år er det foreløpig kun planlagt 1240 nye boliger i Oslo.

    Det er langt under det årlige behovet i Oslo, som ligger på omtrent 3000 boliger.

    Det sier Ravn Steinsvåg i Hawii Analyse.

    – Og det lave salget av boliger, gjenspeiler stupet i nybyggingen.

    Det gjelder også for Bergen, som også selger få nye boliger.

    Tallene fra Hawii viser at det i Bergen ble solgt 19 nye boliger i januar. I Oslo var antallet 47, mens Trondheim toppet salget med 72 nye boliger.

    Det er til tross for at det bor omtrent fire ganger så mange mennesker i Oslo som i Trondheim.

    Steinsvåg forklarer at den store forskjellen mellom Oslo og eksempelvis Trondheim, er hva som reguleres mot behovet.

    – Det er en god balanse mellom tilbudssiden og etterspørselen i Trondheim.

    Samtidig har Trondheim en høy tilflytting og befolkningsvekst.

    At Trondheim har et godt tilbud av boliger, er også med på å gjøre det til en attraktiv by, forklarer Steinsvåg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no