Hopp til innhold

Boeing

Oppsummert

Problemer med datasystemet i Boeings nye 737 MAX-fly mistenkes for å ha ført til at to fly med tilsammen 346 mennesker ombord styrtet i Indonesia og Etiopia. Hundrevis av fly har stått på bakken veden over siden våren 2019.

  • Boeing faller lenger bak Airbus

    Den kriserammede amerikanske flyprodusenten Boeing havner stadig lenger bak sin europeiske konkurrent Airbus.

    I mars leverte Boeings europeiske motpart 63 kommersielle fly, mer enn dobbelt så mange som Boeing, som bare leverte 29. Totalt i årets første kvartal leverte Boeing 83 fly til sine kunder, mens Airbus leverte 142.

    Siden januar har Boeing vært under strengere tilsyn av myndighetene og har foreløpig ikke lenger lov til å utvide produksjonen av mellomdistanseflyene i 737 Max-serien, som i flere år har preget av kvalitetsproblemer og ulykker.

    Selskapet har fått mye kritikk etter at et panel på skroget til et fly fra Alaska Airlines løsnet og falt av i januar.

    (NTB)

  • Boeing-fly mistet motordeksel

    Det amerikanske luftfartstilsynet FAA gransker hva som skjedde da et Boeing-fly mistet et motordeksel idet flyet tok av fra den internasjonale flyplassen i Denver i Colorado i går. Det skriver NTB.

    Motordekselet falt av og traff en av flapsene, de bevegelige klaffene på vingene.
    Flyet var av typen Boeing 737-800, og tilhørte flyselskapet Southwest Airlines. Flyet snudde og gjennomførte en trygg nødlanding.

    En talsperson fra Southwest opplyser at ingen personer kom til skade, og at de 135 passasjerene, som skulle til Houston, ble flyttet over til et annet fly.

  • Boeing-sjef går av, melder Reuters

    I et styremøte har Boeing-sjef Larry Kellner informert styret om at han ikke stiller til gjenvalg ved neste møte for aksjonærene.

    Larry Kellner, Rich Jankowski
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Boeing-fly landet med manglende panel

    Et Boeing 737-800-fly som fredag fløy fra San Francisco til Medford i Oregon, viste seg å mangle et panel, opplyser United Airlines.

    Flyselskapet oppdaget det manglende panelet først etter at flyet var parkert. Det landet trygt og fullførte flyturen som planlagt.

    – Vi kommer til å gjøre en grundig gjennomgang av flyet og gjøre alle nødvendige reparasjoner før det tas tilbake til tjeneste, skriver United Airlines i en uttalelse. Selskapet legger til at det vil undersøke årsaken til hvordan skaden oppsto.

    (NTB)

  • Alaska Airlines fly skulle vært på service

    Et Boeing 737 MAX 9 fly fra Alaska Airlines, som 5. januar mistet et dørpanel mens flyet var i luften, skulle vært tatt ut av tjeneste. Til tross for at selskapets teknikere anbefalte å sende flyet på service, valgte selskapet å gjennomføre dagens planlagte flyvninger, og heller vente med service til dagen etter, skriver The New York Times.

    Hendelsen tvang pilotene til å foreta en nødlanding, mens passasjerene var utsatt for et gapende hull nesten 5000 meter over bakken.

    Flyet landet trygt og ingen ble skadet, men hendelsen førte til at det ble satt søkelys på Boeings produksjonsprosesser og flyselskapenes sikkerhetsprosedyrer.

    Alaska Airlines bekrefter hendelsesforløpet overfor avisen, men sier at advarslene om flyets tilstand ikke oppfylte kravene til å umiddelbart ta det ut av tjeneste.

Video fra innsiden av flyet viser passasjerer som sitter uten vindu ved siden av seg.

Plutselig så passasjerene nattehimmelen gjennom flyskroget

Indonesia: Har funne dei svarte boksane

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no