Hopp til innhold
Befruktet eggcelle i prøverør på laboratorum
Foto: Sang Tan / Ap

Bioteknologiloven

Oppsummert

Stortinget vedtok 26. mai 2020 flere endringer i bioteknologiloven som åpner for assistert befruktning for enslige, eggdonasjon, tilbud om NIPT-test, og tidlig ultralyd. Lovendringene skjedde til tross for sterk motstand fra KrF.

 • Nytt Bioteknologirådet er på plass

  Regjeringen har i dag oppnevnt det nye Bioteknologirådet. Tidligere stortingsrepresentant og spesialrådgiver Marianne Aasen er ny leder.

  Bioteknologirådet vil være en del av evalueringen av bioteknologiloven. Der de blant vil se på endringer i reglene for preimplantasjonsdiagnostikk og spørsmålet om personer som er unnfanget med donert sæd/egg, bør få informasjon om andre som er unnfanget med sæd/egg fra samme donor.

  Se medlemmene her.

 • Opnar for eggdonasjon for transmenn

  SV vil sikre transmenn og ikkje-binære rett til eggdonasjon. Stortinget skal no avgjere saka.

  – Det er ikkje berre tenkte tilfelle, men reelle personar som får nei i dag, seier avtroppande stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) til Vårt Land.

  Helseminister Bent Høie (H) har utarbeidd eit forslag til endring av bioteknologilova som er i tråd med likestillings- og diskrimineringslova.

  Han ber om at det nye Stortinget avgjer saka.

 • Utsetter tidlig ultralyd

  Oslo universitessykehus vil ikke klare å tilby tidlig ultralyd til alle kvinner over 35 år fra 1. september, slik planen var.

  Årsaken til forsinkelsen er blant annet at pengene for å få tilbudet på plass først kom i det reviderte budsjettet i juni.

  Regjeringa sier det er kapasitets- og kompetanseproblemer som er grunnen til at tilbudet er forsinka i store deler av landet.

 • Tillatelse til å bruke Nipt-testen

  En privat aktør har fått godkjenning til å tilby svangerskapstesten Nipt, som kan avdekke flere sykdommer hos fosteret, melder NTB. Ifølge Klassekampen vil Spesialistsenteret for kvinner, som holder til på Jessheim, starte opp et tilbud om testing i august.

  Det har kommet i alt 16 søknader om godkjenning til å tilby testen, som kan avdekke om fosteret har Patau syndrom, Edwards syndrom eller Downs syndrom. Blant dem som har søkt, er de store aktørene Aleris Helse og Volvat.

 • Vedtok friere eggdonasjon

  Mot stemmene til Sp, Høyre, Venstre og KrF gikk stortingsflertallet torsdag inn for å endre reglene for eggdonasjon.

  Endringen innebærer at lesbiske skal få donere egg til partneren sin, selv om det ikke er noen medisinske grunner til det. Den ene kvinnen i forholdet kan nå donere et egg som befruktes og siden bæres fram av den andre kvinnen – uten at det må være medisinske grunner til det.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no