Hopp til innhold

Ber om seks kampfly i året

Regjeringen ber Stortinget om 12,9 milliarder kroner til seks F-35-kampfly, trening og utstyr. De fire første flyene skal etter planen lande på Ørlandet i 2017.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Norge har besluttet å kjøpe 52 fly av typen Joint Strike Fighter F-35 fra produsenten Lockheed Martin. Fire av disse skal bli brukt til trening og utdanning.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde kalt inn til pressekonferanse på Gardermoen for å informere om neste trinn i anskaffelsen av Joint Strike Fighter-flyene F-35.

Der fortalte hun at regjeringen har bedt Stortinget om fullmakt til å anskaffe 12,9 milliarder kroner til kampflyprogrammet.

– Dette betyr at vi innleder første del av hovedanskaffelsen av flyene. Prisen utgjør 25 prosent av hele investeringen, blant annet fordi utstyr og trening er med i prisen, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Planen er at fire av flyene lander på Ørlandet i 2017. Deretter skal Norge få seks fly i året fram til 2024. Tilsammen skaffer Norge seg 52 kampfly.

Strøm-Erichsen offentliggjorde også planer om videre utvikling av Forsvarets spesialstyrker, og sju nye byggeprosjekter på Bardufoss, Haakonsvern, Rena og Bodø.

– Disse investeringene vil bli et kjempeløft, og vil bidra til å bygge opp forsvarsstrukturen i inneværende langtidsplan, sier hun.

Tidenes største investering

Kampflykjøpet innebærer den største investeringen i fastlands-Norge noen gang, og har vært gjenstand for mye offentlig debatt.

Pentagon har kritisert flyene flere ganger, men Strøm-Erichsen er ikke bekymret.

– Det er alltid stor diskusjon rundt store investeringer, så det er bra at det blir gjort grundige tester som avdekker feil. Men det er ingen testresultater som hittil har gitt oss grunn til bekymring, tvert imot viser testene at flyet leverer i forhold til de norske kravene, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Les også: Nytt tilbakeslag for nye jagerfly

Se Brennpunkt-dokumentaren «Verdens dyreste papirfly».

Norge har besluttet å kjøpe 52 fly, der fire skal bli brukt til trening og utdanning. De første operative flyene skal etter planen leveres til Norge i 2017.

Tidligere hadde Forsvarsdepartementet anslått at innkjøpsprisen ville bli på 61,2 milliarder kroner.

F-35 er ment å erstatte dagens F-16-fly. Det ble opprinnelig foreslått å kjøpe inn 48 fly, men dette tallet ble økt til 52 fordi USA ikke kommer til å ha kapasitet til å låne ut treningsfly til Norge.

Les også:

Vant konkurransen

Av de 52 vil 48 være operative, mens fire utelukkende vil bli brukt til trening og utdanning av piloter og mannskap

I utgangspunktet ble flere typer fly vurdert som erstatning for dagens F-16-modell. Saabs JAS Gripen-fly var lenge en kandidat.

Men i 2008 ble F-35 utpekt som vinner av konkurransen om å bli Norges fremtidige kampfly.

JSF har blitt omtalt som den eneste av kandidatene i stand til å møte kravene til operativ evne formulert av regjeringen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no