Stamceller i reagensrør
Foto: Colourbox/motorolka

Behandling av MS

Oppsummert

Rundt 100 nordmenn har i løpet av de siste årene reist til klinikker i utlandet for å få behandling for sykdommen MS, ifølge MS-forbundet. Veldig få MS-pasienter får stamcelle-transplantasjon i Norge.

 • 40-doblet prisen på MS-medisin

  Da forskere oppdaget at den billige kreftmedisinem Campath var svært effektiv mot multippel sklerose, økte produsenten prisen på den til det 40-dobbelte, skriver TV 2. prisen økte fra 165 kr pr. mg i 2012, til 6519 kr pr. mg i 2016.

 • 100 MS-behandlet i utlandet

  Rundt 100 nordmenn har i løpet av de siste årene reist til klinikker i utlandet for å få behandling for sykdommen MS, ifølge MS-forbundet. I tillegg sto 40 på venteliste i forskjellige land, da MS-forbundet spurte sine medlemmer i april.

 • MS-syke søker hjelp utenfor Norge

  MS-pasienter som reiser utenlands for stamcellebehandling opplever at det ikke finnes etterbehandling i Norge.–Utfordringen er at det ikke finnes dokumentasjon på at etterbehandlingen har effekt, sier fagdirektør i Helse Møre og Romsdal, Odd Veddeng.

 • Åpner for stamcelletransplantasjon

  Alle norske MS-pasienter som er aktuelle for stamcelletransplantasjon, kan få tilbud om å inngå i en vitenskapelig studie. Beslutningsforum for nye metoder sa mandag ja til mer forskning på autolog stamcelletransplantasjon ved multippel sklerose.

 • NPE skal vurdere vaksinesaker på ny

  Norsk Pasientskadeerstatning skal gå gjennom gamle vaksinesaker etter at MS-syke Torbjørn Kiil Karlsen fikk medhold i Høyesterett i at nervesykdommen kan ha kommet som en følge av MMR-vaksinen han fikk som 12-åring.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no