Hopp til innhold
Northvolt Ett i Nord-Sverige
Foto: Randi Gitz / SVT

Batteriproduksjon og -industri

Oppsummert

Produksjon av litium-ion-batterier planlegges flere steder i Norge og Norden. Batteriene brukes av elbiler, ferger og sykler, og får trolig flere bruksområder når samfunnet skal slippe ut mindre klimagasser.

  • Vil bruke fleire milliardar på CO2-kompensering

    Framstegspartiet vil reversere det omstridde forslaget om å heve kvotegolvet. I sitt alternative budsjett foreslår dei å bruke 2,4 milliardar meir på CO₂-kompensering ved å ta ut et større utbytte frå Statkraft.

    Regjeringas forslag har vekt protestar frå fleire hald, og førre veke trua LO-forbundet Industri Energi med streik dersom regjeringa ikkje droppar ideen.

  • Yara tror ikke regjeringens grønne industriløft strekker til

    Gjødsel- og kjemikalieselskapet Yara tror ikke tiltakene presentert i regjeringens nye «grønne industriløft» svarer på de utfordringene norsk industri står overfor.

    – Det er bra regjeringen har et stort engasjement for et grønt industriløft, men tiltakene som presenteres er ikke nok. Hverken for å nå regjeringens mål om utslippskutt eller eksportvekst fra prosessindustrien i 2030, sier konsernsjef Svein Tore Holsether til NRK.

    Regjeringen kunngjorde i dag at de ville gi 15 milliarder gjennom tiltak for en mer bærekraftig industri. Pengene skal blant annet gå til garantirammer fra eksportfinansiering, kapitaltilførsel til investorer som Nysnø og Siva, tilskudd til teknologiutvikling innenfor batteriprosjekter.

    Holsether etterlyser heller billig strøm og bedre rammebetingelser.

    – Skal vi lykkes med å omstille industri og næringsliv trenger vi både mer og rimelig kraft og effektive og forutsigbare rammebetingelser. Vi har de teknologiske løsningene, men de er for dyre å ta i bruk, sier Holsether.

  • EU kan bli avhengig av batterier fra Kina

    Innen 2030 kan EU være like avhengig av litium-ion-batterier og brenselceller fra Kina som unionen var av russisk gass, olje og kull før Ukraina-invasjonen.

    Det kommer fram i en rapport som vil være grunnlag for EU-ledernes diskusjoner om økonomi under et toppmøte i Spania 5. oktober.

    Nyhetsbyrået Reuters har fått en kopi av rapporten der det uttrykkes bekymring for Kinas økende økonomiske selvsikkerhet og tyngde. EU-lederne vil diskutere kommisjonens forslag om å redusere risikoen for at Europa blir for avhengig av Kina. Blikket bør rettes mot Afrika og Latin-Amerika for å spre ressursavhengigheten, ifølge kommisjonen. (NTB)

  • Freyr snur: Vil bygge batterifabrikker i Norge og USA på likt

    I februar kom nyheten om at Freyrs store batterifabrikksatsing i Mo i Rana kunne bli utsatt.

    – Nå er det på ingen måte vedtatt at det blir en tidsforskyvning i dette ennå, og vi har ikke vært eksplisitt på det. En utsettelse kan være en konsekvens av dette, men det er for tidlig å si, sa administrerende direktør Tom Jensen til NRK i slutten av februar.

    Årsaken var at amerikanske myndigheter pøste på med rundt 3,700 milliarder kroner for å subsidiere grønn industriutvikling.

    Den inkluderer blant annet skattefordeler for amerikanskproduserte elbiler og batterier, noe som har ført til misnøye hos europeiske produsenter.

    Siden har både EU og norske myndigheter jobbet på spreng med å komme med et motsvar, for å hindre at grønne industriprosjekter heller ville etablere seg i USA.

    Det er signaler som batteriselskapet liker.

    For i årets første kvartalsrapport hos Freyr skriver selskapet at målet er å bygge ut fabrikkene i Mo i Rana (Giga Arctic) og i USA (Giga America) parallelt.

    Dette for å maksimere selskapets muligheter for inntjening.

    Det var Rana Blad som først omtalte saken.

    I slutten av mars åpnet Freyr sin såkalte testfabrikk på kaien i Mo i Rana. Selve hovedfabrikken - Giga Arctic - er godt i gang med byggeprosessen.

    Etter planen skal denne stå ferdig i 2024/25.

    Illustrasjon av Freyrs batterifabrikk
    Foto: Freyr
  • Freyr bygger fabrikk i USA for 26 Mrd.

    Norske Freyr skal investere opptil 26 milliarder i ny batterifabrikk i USA, skriver selskapet i en pressemelding.

    – Vi kunngjør nå valg av sted for batterifabrikken i USA. Der skal vi kopiere den gigafabrikken vi bygger i Mo i Rana, sier konsernsjef Tom Einar Jensen i Freyr Battery til E24.

    Anlegget skal etter planen bygges i Coweta County i delstaten Georgia, og får navnet «Giga America».

    Totalt kan investeringen komme opp i 2,6 milliarder dollar (26 milliarder kroner) innen 2029, ifølge Freyr.

    Freyr jobber for tiden med å bygge ut batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana, som er antatt å koste 1,7 milliarder dollar. Selskapet hentet 700 millioner dollar da det gikk på børs i New York, og må låne penger for å gjennomføre sine planer.

    Freyr, batterifabrikk i Mo i Rana
    Foto: Illustrasjon: Tanken Arkitektur

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no