Hopp til innhold

Barth Eide: – Et alvorlig varsku

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) kaller rapporten et alvorlig varsku.

– Rapporten fra FNs klimapanel er nok et alvorlig varsku. Den viser at klimaendringene og tap av natur er to av de største utfordringene vi står overfor, og at de to henger tett sammen. Tap av natur gjør samfunnet i dårligere stand til å håndtere et endret klima og hyppigere ekstremvær. Vi må derfor løse både klima- og naturkrisen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

MDG-leder Arild Hermstad mener dette er den endelige marsjordren til statsminister Jonas Gahr Støre, og at det ikke er noe «hokus pokus».

– Tre strakstiltak Støre bør sette i gang umiddelbart er å erstatte all motorveibygging med kollektivutbygging og lavere kollektivpriser, erstatte oljeleting med havvind og skape en ny industri basert på nullutslipp. Dette vil gi lavere utslipp, mer sosial fordeling og flere jobber, mener Hermstad i MDG.

Energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, sier regjeringen bør kutte særnorske klimakrav og heller rette oppmerksomheten mot billige kuttmuligheter i utlandet.

– Rapporten er en viktig løypemelding, og illustrerer på en god måte hvorfor det er meningsløst når regjeringen her hjemme forsøker å isolere klimautfordringene til Norges landegrenser. Skal utslippskuttene tas effektivt de neste årene er det åpenbart at det må skje gjennom billige og effektive kutt i utlandet fremfor kostbar symbolpolitikk i Norge, sier Halleland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no