Hopp til innhold

Barth Eide fornøyd med COP-utkast

På klimamøtet i Glasgow er de første utkastene til formelle beslutninger lagt fram onsdag. Utkastet til hovedbeslutning – COP cover decision – er det mest sentrale av disse dokumentene.

Her oppfordres landene til å skjerpe sine utslippsmål for 2030 i tråd med målene i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen.

Utslippsmålene bør skjerpes innen utgangen av 2022, ifølge utkastet. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier at han synes utkastet som er lagt fram er tydelig og bra.

– Det er veldig tydelig på at vi må holde oss innunder 1,5 graders oppvarming, tydelig på at vi må fase ut fossile subsidier og tydelige på at vi trenger å samarbeide på tvers av land, sier Espen Barth Eide til NRK.

– Er det ambisiøst nok?

– Det er et godt utgangspunkt. Vi hører til de landene som vil dra det enda litt lenger, men så er det sikkert noen land som gjerne vil dra det litt ned, sier han.

Barth Eide leder forhandlingene om kvotehandelen sammen med Singapore, og sier han tror de vil ferdigstille en tekst i løpet av i kveld eller morgen tidlig.

– Vi har hatt et møte med alle land og har destillert det til tre utestående spørsmål. Vi prøver å komme med en tekst i kveld eller i morgen tidlig som kan legge grunnlaget for de endelige forhandlingene. Nå ser det relativt lovende ut, det virker som det er en god stemning i rommet, men det er fortsatt noen utestående spørsmål, sier han.

Barth Eide på COP26 i Glasgow
Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no