Hopp til innhold
Barn mobber hverandre på sosiale medier
Foto: NRK

Barn mobber på sosiale medier

Oppsummert

I Norge er det flere barn og unge som mobbes på sosiale arenaer som Facebook og instagram enn i de fleste andre europeiske land.

  • Kripos:Barn og unge deler overgreps- og voldsvideoer

    Ifølge Kripos opprettes det stadig flere «exposed-kontoer» i sosiale medier, administrert av barn så unge som 11 år. Det som legges ut, blir stadig grovere.

    Hensikten med «exposed-kontoer» er å henge ut andre. Begrepet stammer fra engelsk og betyr å avsløre. Ifølge Kripos kan konsekvensene for de som henges ut på slike kontoer, være svært alvorlige.

    – Vi ser at slike kontoer opprettes over hele landet. På disse kontoene deles det blant annet nakenbilder- og videoer av barn, voldsvideoer og trusler, sier seksjonsleder Lise Matheson ved Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos.

    Politiet ser at administratorene av «exposed-kontoer» er unge, noen helt ned i 11-årsalderen. Deres motivasjon varierer, men økt sosial status og økonomisk gevinst gjennom å selge kontoen er blant motivene som går igjen.

  • WhatsApp vil stanse ryktespredning

    Meldingstjenesten WhatsApp innfører begrensninger på hvor mange man kan videresende meldinger til, i et forsøk på å hindre spredning av falske rykter. Brukere kan nå videresende meldinger til maks fem personer eller grupper.

  • – Mest mobbing via Snapchat

    Fire av ti unge opplever det som mobbing ikke å få «likes» på sosiale medier, viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion og Norstat på oppdrag fra Telenor. Her kommer det frem at størsteparten av digital mobbing skjer på Snapchat, skriver VG.

I Norge er det flere barn og unge som mobbes på sosiale arenaer som Facebook og instagram enn i de fleste andre europeiske land.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no