Dronning Elisabeth og Barbados nye president Sandra Mason
Foto: JOHN STILLWELL] [JACOB KING / AFP

Barbados

Oppsummert

Barbados er en republikk i Karibia. Dronning Elisabeth er ikke lenger statsoverhode, når generalguvernør Sandra Mason overtar som president. Mason skal formelt innsettes 30. november under en seremoni med prins Charles som gjest.

 • Barbados blir republikk

  Tirsdag kan dronning Elizabeth pensjonere seg fra en av jobbene sine. Da blir nemlig Barbados republikk, og generalguvernør Sandra Mason blir president.

  Mason ble valgt som president av parlamentet på Barbados i oktober, og skal formelt innsettes tirsdag under en større seremoni med prins Charles som gjest.

  Øystaten, som er kjent som turistparadis med vakre strender, har vært selvstendig siden 1966. Hele tiden har Storbritannias dronning Elizabeth vært statssjef, men for et år siden kunngjorde statsminister Mia Mottley at øya skulle legge sin koloniarv bak seg.

  (NTB)

  Dronning Elisabeth og Barbados nye president Sandra Mason
  Foto: JOHN STILLWELL] [JACOB KING / AFP
 • St. Vincent dekket av vulkanaske

  Aske fra vulkanen La Soufriere dekker store deler av den karibiske øya St. Vincent, og svovelstanken er gjennomtrengende etter utbruddet de siste dagene. Askeskyen er også kommet i bevegelse og har nådd fram til naboøya Barbados, 175 kilometer lenger øst.

 • Koronasmitte på norskeid cruiseskip

  Passasjerer på skipet Seadream 1 utenfor Barbados må isoleres etter at seks personer har testet positivt for korona, melder DPA. Alle måtte teste negativt to ganger før de gikk om bord skipet, som eies av Atle Brynestad gjennom selskapet Seadream.

  SeaDream Yacht Club's SeaDream 1
  Foto: Gene Sloan / The Points Guy / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no