Hopp til innhold
Barack Obama holder åpningstalen på SXSW
Foto: Per Ole Hagen / NRK

Barack Obama

Oppsummert

Barack Obama var president i USA fra 2009 til 2017. Han var tidligere senator for Illinois og var da den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie. Obama fikk Nobels fredspris i 2009.

 • Obama ber Georgia-velgere stemme

  Tidligere president Barack Obama kom torsdag til Georgia for å oppfordre demokratiske velgere til å stemme på senator Raphael Warnock i senatsvalget tirsdag.

  Det er allerede avgitt 1,4 millioner forhåndsstemmer. Omvalget tirsdag arrangeres fordi verken demokraten Warnock eller utfordreren, republikaneren Herschel Walker, fikk over 50 prosent av stemmene.

  På folkemøtet torsdag fortsatte de to demokratene kritikken av Walker som inkompetent og løgnaktig. Obama fortalte en historie om hvordan fotballstjernen Walker en gang hevdet at han lot Obama vinne i basketball, men senere innrømmet at han aldri hadde møtt ham.

  – Når man gang på gang serverer åpenbare løgner, sier det noe om hva slags menneske du er, og hva slags leder du ville være hvis du var valgt inn i USAs senat, sa Obama. (NTB-NRK)

  Barack Obama på vaøgmøte i Atlanta i Georgia 1. des. 2022
  Foto: Brynn Anderson / AP
 • Obama advarte mot splittelser i amerikansk politikk

  USAs tidligere president Barack Obama advarte mot splittelser i amerikansk politikk, melder nyhetsbyrået Ritzau.

  Vi ser politikere som ikke har som mål å bringe folk sammen, men å skape splittelse og gjøre oss sinte og redde for hverandre. Det gjør de for sin egen skyld, så de kan komme til makten, sa Obama.

  Han og USAs president Joe Biden deltok på et valgkampmøte i Pennsylvania lørdag, for å støtte den demokratiske senatskandidaten John Fetterman i forbindelse med mellomvalget i USA.

  Barack Obama talte under et valgkampmøte i Pennsylvania 5. november 2022
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Obama besøkte Biden i Det hvite hus

  Nostalgi, feiring og en dose humor oppsummerte stemningen da Barack Obama besøkte sin tidligere visepresident Joe Biden i Det hvite hus tirsdag.

  – Velkommen tilbake til Det hvite hus. Det føles som i de gode, gamle dager, sa president Biden da hans gamle sjef var på besøk. Det er første gang Obama besøker presidentboligen siden han flyttet ut og overlot nøklene til Donald Trump for drøyt fem år siden. (NTB)

  Biden og Obama i Dethvite hus 5. april 2022
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Obama til Glasgow

  Tidligere president i USA, Barack Obama, vil besøke klimatoppmøtet i Glasgow i Skottland i november, melder Reuters.

  Under møtet, kjent som COP26, vil Obama møte unge aktivister og snakke om trusselen klimaendringer utgjør.

  Nåværende president Joe Biden vil stille med en stor delegasjon i Glasgow etter at han har deltatt på G20-møtet i Roma i dagene før.

  USA ble med i Paris-avtalen igjen kort tid etter at Biden ble innsatt som president, og har lansert et mål om å kutte klimagassutslippene med 50-52 prosent innen 2030.

 • Obama støttar Trudeau

  USAs tidlegare president Barack Obama rår canadiarane til å stemme på statsminister Justin Trudeau i valet på måndag.

  Obama gjorde det same i det førre valet i Canada i 2019.

  Obama tvitra torsdag at han var stolt over å ha samarbeidd med Trudeau, og skildra han som ein effektiv leiar med sterke, demokratiske verdiar.

Se utdrag fra president Barack Obamas tale ved Brandenburger Tor i Berlin.
– Vi kan syte for tryggleiken og samstundes fjerne ein tredel av atomvåpna i Russland og USA, hevda Obama under sin tale i Berlin i dag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no