Hopp til innhold

Bankproblemer etter dereguleringer under Trump

Demokrater med dårlige utsikter til gjenvalg slo seg i 2018 sammen med republikanere og Donald Trump for å fjerne bankreguleringer.

Alliansen fjernet deler av den omfattende lovgivningen som ble innført i 2010 for å hindre en framtidig finanskrise.

Dereguleringen knyttes til en lobbykampanje der det ble brukt flere hundre millioner kroner og en hel hær av lobbyister. Ifølge nyhetsbyrået AP fulgte det også rause valgkampbidrag med for representantene som gikk med bankene.

Demokratene viste vilje til å samarbeide med daværende president Donald Trump. Endringene de gjorde, får nå skylden for å ha bidratt til kollapsene i Silicon Valley Bank og Signature Bank som utløste en føderal redningsaksjon og rystet en hel finansverden.

– Disse bankene ville vært underlagt et strengere regime under lovgivningen fra 2010, men Kongressen og Trump-administrasjonen brukte øks på bankreguleringene. Det er en direkte sammenheng mellom dereguleringene under Trump og kaoset vi har sett de siste ukene, sier Carter Dougherty som er talsmann for interessegruppen Americans for Financial Reform.

Etter bankkollapsene har president Joe Biden bedt Kongressen om autorisasjon til å innføre hardere straff for banker som feiler. Justisdepartementet og Finanstilsynet har startet undersøkelser, og demokrater i Kongressen argumenterer nå for flere restriksjoner for amerikanske banker. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no