Hopp til innhold
Sparebank 1 SMN
Foto: Roar Strøm / NRK

Bankansatt siktet for underslag

Oppsummert

En bankansatt i Sparebank 1 SMN i Trøndelag er siktet for grovt underslag og hvitvasking av penger. Han har erkjent straffskyld. Det skal dreie seg om flere titalls millioner kroner.

 • Bankvikar løslatt fra varetekt

  Bankvikaren som er sikta for underslag og grov hvitvasking ivaretas nå av helsevesenet. Han ble tidligere denne uka løslatt fra varetekt ifølge ei pressemelding fra politiet.

  – Politiet mener at etterforskingen har kommet såpass langt at det ikke er bevisforspillelsesfare, og at unndragelsesfaren er redusert. Dette gjør at det ikke er grunnlag for videre varetektsfengsling, sier Ole Andreas Aftret, påtaleansvarlig i Trøndelag politidistrikt.

  Mannen i 20-åra skal ha underslått i underkant av 75 millioner kroner. Av dem er 50 millioner tapt.

  Sikta ble pågrepet 19. januar, og varetektsfengslet i to uker. Videre ble varetektsfengslinga forlenget med ei uke. Han har hele tida erkjent straffskyld.

 • Person siktet for underslag av 75 millioner kroner

  Politiet i Trøndelag pågrep tidligere i januar en person som er siktet for grovt underslag og grov hvitvasking av penger. Den siktede har erkjent straffskyld, skriver politiet i en pressemelding.

  – Siktelsen gjelder grovt underslag av i underkant av 75 millioner kroner, og grov hvitvasking av utbyttet, sier Ole Andreas Aftret, påtaleansvarlig i saken ved Trøndelag politidistrikt.

  I hovedtrekk skal underslaget være gjennomført ved at siktede har utnyttet sine tilganger til bankens systemer til å underslå bankens midler. Det skal deretter være gjennomført overføringer til bankkontoer i andre banker i Norge og videre ut av landet.

  Politiet har innhentet dokumentasjon fra disse bankene som en del av etterforskingen.

  – Utover dette ønsker vi ikke å gå nærmere inn på fremgangsmåten av hensyn til etterforskningen, sier Aftret.

 • Underslagssaken: Politiet har beslaglagt tosifret millionbeløp i Sverige

  I forbindelse med etterforskningen av underslagssaken mot en Sparebank 1 SMN-ansatt har svensk politi beslaglagt «et tosifret millionbeløp».

  Det opplyser politiadvokat Ole Andreas Aftret i Trøndelag politidistrikt.

  – Påtalemyndigheten i Sverige gjennomført et beslag av et tosifret millionbeløp som knytter seg til underslagene i Sparebank 1 SMN. Vi er i dialog med dem for å få pengene tilbakeført til Norge, sier han.

  Den bankansatte ble lørdag varetektsfengslet i to uker, siktet for underslag og hvitvasking. Han anket fengslingen, men denne ble forkastet. Mannen har erkjent straffskyld for grovt underslag og grov hvitvasking.

  Mannen ble pågrepet torsdag 19. januar. Ifølge Sparebank 1 SMN var den ansatte en innleid vikar. Banken bekreftet da at beløpet kan være opp til flere titalls millioner kroner, men sa at ingen kunder er berørt.

 • Tosifret millionbeløp funnet på svensk konto

  Politiet har funnet et tosifret millionbeløp på en svensk konto som tilhører mannen som er siktet for bankunderslag i Trondheim.

  Det opplyser påtaleansvarlig Ole Andreas Aftret til NRK.

  Statsadvokaten i Sverige har tatt beslag i pengene som etter hvert blir overført til politiet i Trondheim.

 • Forkaster anken til siktet bankansatt

  En bankansatt i Sparebank 1 SMN ble lørdag varetektsfengslet i to uker, siktet for underslag og hvitvasking. Han anket fengslingen, men denne ble forkastet.

  Mannen, som har erkjent straffskyld for grovt underslag og grov hvitvasking, samtykket kun til fengsling i én uke og anket avgjørelsen fra Trøndelag tingrett, skriver E24.

  Frostating lagmannsrett forkastet mandag anken og fengslingsperioden forblir dermed to uker.

  – Saken gjelder svært alvorlig økonomisk kriminalitet, og siktede må påregne en lang ubetinget fengselsstraff om han blir domfelt. Det er helt nødvendig for politiet å få tid og anledning til å sikre bevis og penger uten at siktede gis anledning til å påvirke dette, står det i kjennelsen fra Frostating lagmannsrett.

  Mannen ble pågrepet torsdag 19. januar. Ifølge Sparebank 1 SMN var den ansatte en innleid vikar. De bekrefter at beløpet kan være opp til flere titalls millioner kroner, men sier at ingen kunder er berørt.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no