OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Topp - Historie - Ny

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Valg i USA > Historie

Oppdatert 08.02.2001 15:40

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Ronald W. Reagan

Publisert 25.10.2000 16:19

Ronald Reagan brakte med seg streng konservatisme og store talegaver til Det hvite hus etter brakseieren over Jimmy Carter i 1980.

FAKTA : Ronald W. Reagan
 • President: 1981-1989
 • Født: 1911
 • Republikaner
 • Delstat: California, oppvokst i Illinois


 • Av Hallvard Notaker

  Den tidligere B-filmskuespilleren og guvernøren fra California gikk til valg med løfter om å få skikk på økonomien og gi USA stoltheten tilbake.

  Ronald Reagan brakte med seg streng konservatisme og store talegaver til Det hvite hus.
  Han skaffet både private og næringslivet en skattelette på 25 prosent, men i kombinasjon med sterkt økte forsvarsutgifter, skaffet Reagan også USA sine største budsjettunderskudd noensinne. Skatteletten er siden blitt kritisert for først og fremst å ha kommet de allerede velstående til gode, og forskjellene mellom fattige og rike økte mens Reagan var president.

  Anti-kommunist

  De store forsvarsutgiftene hang sammen med presidentenes sterke anti-kommunisme, og han er kjent for å ha omtalt Sovjetunionen som "The Evil Empire", "det onde imperium".

  Hans mest kjente forsvarspolitiske prosjekt var planen om et rakettforsvar, det såkalte Stjernekrigprogrammet, som igjen er trukket frem det siste året. Programmet ble skrinlagt etter intern uenighet og usikkerhet omkring kostnadene og hvorvidt rakettplanene var gjennomførbare.

  Siden er det blitt hevdet at Reagans opprustning var med på å tvinge Sovjetunionen til demokratisering og nedrustning. I 1986 møttes Reagan og Gorbatsjov på Island, og den kalde krigen var på vei mot slutten. I andre verdensdeler holdt Reagan våpnene varme, og han godkjente invasjonen av Grenada, bombingen av Libya og hjelpen til Contras-styrkene i Nicaragua.

  Helsen sviktet

  Reagan var svært populær, og er det fortsatt, selv om han aldri viser seg offentlig. I 1994 gjorde han det kjent at han led av Alzheimers sykdom. Det har vært antydet at Reagan allerede mens han var president var i ferd med å bli svekket, noen sier helt siden han ble såret i et attentat i 1981, og kritikerne hevder at hans kone Nancy etter dette øvet stor innflytelse på ham.


   
   
  SØK

  USA-VALG 2000

  AMERIKANSKE PRESIDENTER ETTER 1945

  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 19:30