OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Kompromissets mann – straffet med døden:

Moro, Aldo (1916-1978)

Publisert 26.02.2001 10:19 - Oppdatert 30.11.2001 10:59

Politikeren Aldo Moro satset sterkt på å få Kommunistpartiet med i styringen av Italia. Dermed ble han kidnappet og drept av De røde brigader.

Da kommunistene var Italias nest største parti i 70-åra var det ikke urimelig at de skulle være med i regjeringen.Dette ble kalt ”det historiske kompromiss”.

Kontroversiell

Aldo Moro betegnes som en ”politikkens arkitekt”, fordi han gikk nye veier i å forsøke skaffe Italia et stabilt styre. Hans ideer og planer var omstridt, ikke minst innen hans eget parti, Kristelig-Demokratene (CD). Partiet satt med makten i Italia i årtier etter den annen verdenskrig, med skiftende allianser til høyre og til venstre, blant dem sosialistene. Etter endel år med økonomisk fremgang, hvor Italia også blir medlem av NATO og EEC, er slutten av sekstitallet og syttitallet preget av nedgangskonjunkturer, oljekrise og økt arbeidsledighet. Korrupsjonssaker forverrer situasjonen.

”Åpningen mot venstre”

Under denne overskriften, som var Moros varemerke,hadde han i 1978 klar en plan, hvor den kristelig-demokratiske regjeringen skulle inngå en avtale med kommunistene (PCI) om gjensidig støtte i politikken. Det ble sagt at amerikanerne mislikte dette, fordi man der var redd for at Sovjetunionen i den kalde krigen kunne få økt indirekte innflytelse. Italias nærmeste nabo var Jugoslavia med et godt oppbygd militæraparat.

Ekstremistorganisasjoner

Imens hadde terrororganisasjoner både på høyre og venstre fløy vist tenner. Ved attentater sprang bomber, personer ble skutt i knærne eller drept.

Den 16.mars 1978, etter at Aldo Moro har vært til den vanlig morgenmessen, blir bilen han kjører i angrepet av De røde brigader. De står og venter ved en busstasjon, utkledt som flypersonell fra Al Italia. Moro blir kidnappet, livvaktene drept.

Moro - gissel i bytte med røde brigader?

Aldo Moro blir holdt skjult i femtifem dager, mens De røde brigader sender beskjeder gjennom brev blant annet til avisene. Det viktigste kravet deres er å bytte Moros liv mot løslatelse av femten Røde brigadister som sammen med lederen deres, Renato Curzio, sitter fengslet i Torino og som nå skal fremstilles for retten.

Verden i spenning

Moros familie, Vatikanet, Jimmy Carter, Waldheim i FN, Amnesty International og andre
ber om at Moro må slippes fri. Politiet og Det kristelig-demokratiske partiet arbeider med spørsmålet om kontakt med De røde brigader. Men parolen er ”ingen forhandlinger med terrorister”.

Moro blir til slutt skutt,liket blir funnet i bagasjerommet på en bil som oppdages i en gate midtveis mellom partikontorene til kommunistene og kristelig-demokratene i Roma.


Eurokommunismen

Blant de mest hårdnakkede protestene mot å kjøpslå med De røde brigader, var dem som kom fra kommunistene og lederen Enrico Berlinguer. De holdt massedemonstrasjoner mot kidnappingen. Dette partiet hadde spesielle trekk, idet det godtok privat eiendomsrett, nektet styring fra Moskva og støttet Italias medlemskap i Nato og EEC/EF.

Denne moderate kommunismen ble nettopp oppfattet som en trusel av De røde brigader. Med rot i tankegodset fra de mest radikale seksti-åtterne ville de omforme staten totalt, og gikk derfor mot enhver form for politisk samarbeid som kunne gjøre staten solid og sterk.

Ofret - med vilje?

I ettertid har man spurt seg om hvorvidt kristelig-demokratene og politiet gjorde alt de kunne for å finne Moro mens han satt som gissel hos De røde brigader.Det blir hevdet at krefter innen dette partiet mislikte sterkt ”åpningen mot venstre”.

Er det riktig at ettersøkingen virkelig ble stanset idet politiet var i ferd med å finne ham? Sikkert er det ihvertfall at Moro selv ga opp på slutten. I brev til familen ber han den holde -maktens menn- borte fra begravelsen hans.

Av Elisabet Steiro
Sånn er livet, NRK, P2, 26.februar 2001.
Reprise 25.juni 01


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 23:55