OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Mead, Margaret (1901-1978)

Publisert 19.02.2001 13:55 - Oppdatert 30.11.2001 10:58

Boka Coming of Age in Samoa (1928) gjorde Margaret Mead til et navn langt utenfor antroplogenes rekker. Den plasserte henne i det øverste skiktet av amerikanske intellektuelle, denne posisjonen beholdt hun til sin død.

Arv eller miljø?

Margaret Mead var 24 år da hun dro på feltarbeid til Samoa. Hun var elev av professor Franz Boas. Han insisterte på at antropologer skulle samle inn data ved egne studier i felten. Boas var en av de førende i kampen mot den genetiske determinismen som hevdet at alle menneskelige trekk var genetiske og hadde sine røtter i naturen. Boas stor for det motsatte syn. Han mente at det kulturelle mangfoldet var et bevis på at adferdsforskjeller skyldtes miljøet.

Problemfri pubertet

Margaret Mead dro til Samoa for å studere unge jenter. Hennes hypotese var at puberteten ikke nødvendigvis var en problematisk periode i unge menneskers liv . Feltarbeidet varte i ni måneder, og resultaterte i boka Coming of Age in Samoa. Her forteller Mead om et samfunn der unge mennesker hadde stor grad av seksuell frihet og at dette avslappede leveviset førte til at puberteten ble helt annerledes enn den artet seg i hennes hjemland USA. Boka ble en bestelselger. Den ble flittig brukt i debatten om større seksuell frihet.
- Boka falt på plass i sin tid, sier, Arne Martine Klausen, professor i sosialantropologi.

Kritikk

I 1983 ga antropologen Derek Freeman ut boka Margaret Mead and Samoa - The Making and Unmaking of an Antropological Myth. Her kritiserte han Mead for å ha tolket livet på Samoa slik at det passet med hennes eget (og Franz Boas’) syn på kulturens rolle for utviklingen av personligheten. Freemans bok vakte enorm oppsikt. Margaret Mead var et ikon, og ingen rokket ved hennes posisjon uten at det skapte reaksjoner.

Engasjert

Margaret Mead var den første antropolog som interesserte seg for oppvekst og hvordan verdier og tradisjoner overleveres fra en generasjon til den neste. Hun gjorde flere feltarbeid på New Guinea sammen med sin andre ektemann, antropologen Reo Fortune og på Bali sammen med sin tredje og siste ektemann Gregory Bateson, også han antropolog.

Etter 1940 engasjerte Margaret Mead seg i sitt eget samfunn. Hun deltok i ulike forskningsgrupper var også spaltist. Hun ble utnevnt til 48 æresdoktorater rundt om i verden.
Da hun døde, avbrøt riksradioen på Ny Guinea det ordinære programmet til fordel for sørgeprogram.

I år feires 100-årsdagen for Margaret Meads fødsel

Av Kari Tollersrud
Sånn er livet, NRK P2, 19. februar 2001


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 23:37