OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Psykoanalysens far:

Freud, Sigmund (1856-1939)

Publisert 10.08.2000 14:34 - Oppdatert 30.11.2001 10:38

Sigmund Freud på 1920-tallet
Sigmund Freud på 1920-tallet
En kvinne drømmer at hun bærer en hatt med en eiendommelig form. Midtstykket er bøyd kraftig oppover og sidene henger ned. Dette, mener Sigmund Freud, er symbolet på hennes manns kraftige kjønnsorgan. Det er Freud som lanserer den epokegjørende psykiatriske terapiformen med navnet psykoanalysen. Den legger stor vekt på å forstå pasientenes problemer gjennom å tolke drømmene deres.


Lyd og video-ikon nytt
 • video video Freud leser sin egen drøm (16 kbps RealAudio) [Real]  Drømmen "sprøytespissen" (1.25 min)


 • Sigismund Freud ble født 6. mai i 1856 i det som i dag er den Tsjekkiske Republikk, men allerede fire år gammel flyttet han med familien til Wien i Østerrike der han som 21-åringen tok navnet Sigmund.

  Sigi, som han ble kalt, var det eldste av åtte barn i ekteskapet mellom Jacob Freud og hans tredje kone Amalia. Det førte til at Freuds eldre halvbrødre var like gamle som hans mor, og at Sigmund selv var yngre enn sin egen nevø. Vi kan ikke se bort fra at disse noe uvanlige familiære forholdene fikk ham til å interesere seg spesielt for familiekonstellasjoner.

  Kokain-doktoren

  Freud vurderte en periode å studere jus, men bestemte seg likevel for en karriere innen medisinsk forskning, og tok sin doktorgrad på sentralnervesystemet i 1881.

  Han var ofte plaget av depresjoner og utmattelse, og han kom til å forsøke kokain som medisin. Stoffet var for alvor tatt i bruk av en tysk militærlege som prøvde det ut på soldater i 1883. Freuds erfaringer med små doser kokain til eget bruk var utelukkende positive. Han beskrev "en vedvarende oppstemthet som ikke på noen måte avviker fra oppstemtheten hos en psykisk frisk person".

  Basert på disse gode erfaringene, hyllet han stoffet og skrev en rekke artikler om kokainens fortreffelighet. I tillegg delte han ut kokain med rund hånd til søsken, venner og pasienter. Imidlertid ble han etter hvert klar over både bivirkninger og avhengighet, og han ble nødt til å avstå fra både eget bruk og utskrivning av stoffet til andre.

  Drømme-doktoren

  Dr. Freuds kontortid
  I 47 år levde og virket doktor Sigmund Freud på samme adresse i Wien - Berggasse 19 - i dag Freud-museum. Og det er ingen tvil om at hans hovedverk The Interpretation of Dreams (utgitt 1900) er starten på vår kunnskap om det ubevisste, og på psykoanalysen som fagområde. Mer enn 1000 drømmer fra seg selv, venner og pasienter skrev han ned og analyserte.

  Freud kalte drømmetolkningen en gylden vei til oppdagelsen av det underbevisste, en kongsvei hvem som helst kan gå for å avsløre sannheten om sin egen underbevissthet. Men mellom underbevisstheten og vårt våkne "jeg" finnes en sensor som forvrenger og tilslører budskapet for oss, og derfor må drømmene tolkes, i følge Freud.

  Skulle vi kort summere opp Sigmund Freuds drømmeteori, måtte det bli noe slikt:
  * En drøm er oppfyllelsen av et ønske
  * En drøm er en tilslørt oppfyllelse av et ønske
  * En drøm er en tilslørt oppfyllelse av et ubevissst ønske
  * En drøm er en tilslørt oppfyllelse av et ubevisst, infantilt ønske

  Freud mente at underbevisstheten styrer en vesentlig del av menneskets psyke. Og i det ubevisste er det driftene som har makten. Sterkest blant dem er livsdriftene, eller seksualdriften, sa Freud.

  Også små barn preges av dette, og her er en liten drøm en kvinnelig pasient fortalte Freud at hun hadde hatt:
  Hun er omtrent tre år, og er sammen med to andre småbarn, en gutt og en jente. De setter seg på potter for å gjøre sine nødvendige ærend. Så sier den ene lille piken (pasienten) at "jeg har en portemoné, men lillebroren min har en liten pølse". "Jeg har også en portemoné", sier den andre lille piken. Ifølge Freud er dette et eksempel på seksuell symbolikk hos barn.

  Men ikke alle likte denne fokuseringen på seksualitet som kanskje kunne synes påfallende etter hvert. Selv leger som hadde fulgt ham trofast i foreningen "Wiens psykoanalytikere" brøt ut. Vennene Adler og Jung skapte sin egen skole, ikke minst i protest mot Freuds vektlegging av seksualitet som årsak til nevroser.

  Flyktet til London

  Da Hitler overtok makten i Tyskland i 1933, ble tilværelsen utrygg for den jødiske familien Freud. 12. mars 1938 marsjerte tyske soldater inn i Wien, og ti dager senere ble Freuds yngste datter Anna arresterte og forhørt. Etter internasjonalt press fikk Sigmund Freud reise til London med Anna og sin kone, og de øvrige fem barna klarte også å komme etter. Flere av Sigmunds søsken ble imidlertid værende igjen i Wien, og mistet senere livet i konsentrasjonsleire.

  I London bosatte den aldrende Freud seg i 20 Maresfield Gardens, og der døde han året etter, 83 år gammel. I 1986 ble huset omgjort til museum.

  Hege Øygaren,
  P2 Sånn er livet 22. mai 2000


  LENKER
 • Sigmund Freud Freudmuseet i Wien
 • Sigmund Freud biografi Innholdsrik biografi på engelsk


 •  
   
  SØK

  boks_topp_transparent.gif
  PORTRETTER
  boks_bunn_transparent.gif
  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 17:22