OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 


Filmens sirkusdirektør

Fellini, Federico (1920-1993)

Publisert 05.02.2001 08:53 - Oppdatert 15.02.2001 13:53

Da Federico Fellini døde av hjerneslag på et sykehus i Roma, tok en paparazzifotograf bilder av den døde regissøren. Italienerne reagerte spontant: ”Ikke la paparazzienes skaper bli utsatt for paparazzier!”. Bildene har knapt vært publisert senere.

Paparazzo var fotograf og en av rollefigurene i Fellinis film La Dolce Vita (1960). Det var med denne filmen Federico Fellini presenterte seg som nyskaper. Her gjorde han det James Joyce og T.S.Eliot hadde gjort i litteraturen snaut 40 år tidligere; . Han oppløste fortellersrukturen. Fellini var filmens modernist.

Filmet indre liv

-Våre drømmer er våre virkelige liv, sa Fellini. Hans prosjekt var å filme indre liv. Han leste Carl Gustav Jung med stort utbytte.
- Jeg gikk til Jung fordi jeg ville oppdage en ukjent verden som fascinerte meg. Det jeg oppdaget var meg selv, sa han.

Overdådig

Fellinis filmer er overdådige, groteske, fabulerende og frodige.Ikke minst i persongalleriet. Etter hvert som han ble en begivenhet i det italienske filmlivet og han annonserte at han skulle lage film, kunne det møte opp hundrevis av mennesker i håp om å få en rolle. Fellini vandret rundt blant menneskene og så; Han var opptatt av skavanker og rariteter, han ville ha overdrivelsene og det bisarre. Ikke for overdrivelsens egen skyld, men for å få fram det subjektive.

Produktiv

I de periodene Fellini ikke klarte å skape, gikk han gjennom dype personlige kriser. Han laget snaut 30 filmer og ble tildelt fem Oscar-statuetter. –Ferie er straff, mente han. Fimen ”Intervista” fra 1987 er en personlig minnebok og en hyllest til Teatro 5 i filmbyen Cinecitta utenfor Roma der han nærmest levde sitt liv.

Av Kari Tollersrud
Sånn er livet NRK P2, 5. februar 2001
 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 22:57