OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Sartre, Jean Paul (1905-1980)

Publisert 26.01.2001 12:34 - Oppdatert 30.11.2001 10:56

Vi ikke bare lever i frihet. Vi er frihet. Og det medfører ensomhet og angst. For å unngå dette spiller vi roller, mener Jean Paul Sartre.

Tilværelsen er absurd. Men mennesket kan gi den mening ved å handle og velge.Dette er noe av kjernen i eksistensialismen.

Sartres århundre

Jean Paul Satres tanker er enkle å lese, men kanskje adskillig vanskeligere å ta inn over seg. Likevel hadde han enorm gjennomslagskraft i sin tid. Også i dag sier fremtredende forfattere at det tjuende århundre er Sartres århundre.

Han var en mann som de fleste måtte ta stilling til, selv om han både var elsket og hatet. Sartre produserte romaner, noveller og hardtslående teaterstykker. Han grunnla tidskrift

Politisk aktivist

Med tyskernes okkupasjonen av Frankrike under siste verdenskrig gikk han fra å være teoretisk tenker til politisk aktivist. Venstresiden tjente ham,og han tjente den. Men Sartre var ingen soldat på linje. Han ble aldri medlem av kommunistpartiet.

Sartre var også en frodig person, en habil pianist, hadde stor innsikt i malerkunsten og var svært glad i kvinner. Dette hindret ham ikke i å skrive for eksempel teaterstykket ”Fangene i Altona” (1957).

Selvmordet

Dramaet forbinder filosofiske spørsmål med konfliktene knyttet til det tyske Wirtshaftswunder eller m.a.o. den industrielle tyske krigsmaskinen.

Handlingen er lagt til Tyskland etter krigen. Vi møter den beregnende , iskalde og rike industrieieren og hans sønn som var nazist. Begge to ser seg tilbake, de erkjenner at de på hver sin måte har unnlatt å fortelle sin historie, føler at konsekvensen nå er å begå selvmord - og de gjør det.

Av Elisabet Steiro
Sånn er livet, NRK P2, 29.januar 2001.
Reprise 9.juli 2001


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 22:41