OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Kafka, Franz (1883-1924)

Publisert 22.01.2001 14:38 - Oppdatert 30.11.2001 10:55

Det går en tråd av udefinerbar uhygge gjennom Franz Kafkas forfatterskap. Mennesket står overfor ugjennomtrengelige makter det ikke forstår. Franz Kafka skrev sitt eget liv.


Hatet sin far

Franz Kafka levde nesten hele sitt liv i Praha. Faren var en velstående jødisk kjøpmann som hadde arbeidet seg opp fra usle kår. Herrman Kafka tilhørte første generasjon assimilerte jøder. Denne generasjonen arbeidet hardt, og ville at sønnene skulle få bedre muligheter i livet enn de selv hadde hatt.

Gjennom hele sitt liv hadde Franz Kafka et anstrengt forhold til den brautende faren. I 1919 skrev han det 45 sider lange ”Brevet til Faren”, et anklageskrift mot farens autoritet. Faren fikk aldri lese brevet, Kafka gjemte det blant sine opptegnelser og det ble utgitt etter hans død. Til tross for motsetningene i forhold til faren, ble Franz boende hjemme i foreldrenes leilighet nesten hele sitt liv. Bare de siste ni månedene han levde klarte han å rive seg løs. Selv de to årene mellom 1915 og 1917, da han bodde og arbeidet i leide rom, spise han alle måltider sammen med foreldrene.


To liv

Franz Kafka var jurist. Fra 1908 til 1922 arbeidet han i Arbeidernes ulykkesforsikringsanstalt for kongeriket Bøhmen. Anstalten hadde ansvaret for 35.000 store og små industribedrifter, og Kafka var en verdsatt medarbeider. Dette står i motsetning til det bildet han ga av seg selv som klossete og ubehjelpelig.

Men det var skrivingen som var hans egentlige liv. Den foregikk om natten. Foreldrene sov vegg i vegg. Kafka betegnet det som en ”bønn”. Selv om Kafka ville holde vanntette skott mellom sine to liv, skrev han likevel en god del i forsikringsanstaltens årsrapporter. Her viste han en egen evne til å framstille kompliserte, tekniske
forhold på en enkel og lettfattelig måte. Mange Kafka-forskere legger vekt på at Kafka var en av de få forfattere i sin tid som hadde kjennskap til arbeidslivet.


Ubesluttsom

Ingen problemer var for banale og alle vanskeligheter var uoverstigelige for Franz Kafka. Han klarte aldri å bestemme seg. Dette kom særlig til uttrykk i forholdet til kvinner. I fem år (1912-1917) hadde han et forhold – i hovedsak pr. brev – til Felice Bauer i Berlin. Han gikk inn og ut av forlovelser med henne, men klarte aldri å treffe et endelig valg. Han fryktet at et ekteskap ville komme i veien for skrivingen. Kriser i forholdet til Felice utløste en voldsom kreativitet. Fortellingen Dommen ble skrevet i løpet av en eneste natt etter at han hadde postlagt det første brevet til henne.

Det eneste lykkelige forholdet til en kvinne opplevde han de siste månedene av sitt liv. Da bodde han i Berlin sammen med den unge jødiske Dora Diamant som pleiet ham til han døde av tuberkulose.

Hypokonder

Franz Kafka var hypokonder i kropp og sjel. Han led av søvnløshet, dårlig fordøyelse og hodepine. I håp om å bli kvitt plagene, ble han vegetarianer. Han hadde lav selvfølelse, og hatet å se seg selv i speilet. Den dårlige helsen brukte han som påskudd til ikke å gifte seg. Lite av det Kafka skrev ble gitt ut mens han levde. Han døde som en forholdsvis ukjent forfatter, og i testamentet han etterlot seg ga han beskjed om at alle hans etterlatte papirer skulle ødelegges. Disse papirene omfattet blant annet de uferdige romanene Slottet, Prosessen og Amerika. Venn og testamentfullbyrder Max Brod fulgte imidlertid ikke Kafkas siste vilje. Han hadde fulgt Kafkas forfatterskap fra begynnelsen og visste at dette var materiale av uvurderlig litterær verdi.

Av Kari Tollersrud
Sånn er livet, NRK P2, 22. januar 2001.
Reprise 16.juli 2001


LENKER
 • Brevet til faren 
 • Biografi og biblografi 


 •  
   
  SØK

  boks_topp_transparent.gif
  PORTRETTER
  boks_bunn_transparent.gif
  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 22:28