OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

En banebryter:

Sundt, Eilert (1817-1875)

Publisert 08.01.2001 18:25 - Oppdatert 30.11.2001 09:45

"I denne morgenstund er det som jeg så inn i landets store hus, hvor folk står opp av sin seng. Det er som jeg ropte til Danmark og Sverige: kom å se mine landsmenn!" Dette sa Eilert Sundt (1817-1875), Norges første sosiolog, i sin begeistring over det han oppdaget på reisene land og strand rundt.

Til og begynne med var han imidlertid ikke like positiv i sine beretninger. Han ble teolog i 1846 med beste karakter og anbefaling, var påsatt til å bli landets første professor i kirkehistorie og leve et sorgløst liv med tørre føtter ved Universitetet i Christiania. Men skjebnen ville det annerledes.

Skjellsettende møte med tatere

Han hadde ekstrajobb som religionslærer ved Christiania Tugthus, og der møtte han noen tatere som vakte hans interesse. Dette førte ham over i et liv som forsker, først på omstreifernes liv, senere på de fattiges kår.

Sundt fikk en dyp sympati for disse avvikerne, han studerte deres bakgrunn og levevis, og foretok flere reiser for å sette seg inn i deres kår og levemåte. Beretningen han skrev om dem ble trykket på offentlig bekostning og fikk tittelen «Beretning om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge». Boken vakte veldig oppsikt og er fremdeles kildeskrift for forskere som arbeider med omstreiferspørsmål.

Norsk evne til å overleve

Stortinget ga ham altså understøttelse for å kartlegge forholdene på landsbyda og blant fattigfolk. Eilert Sundt beskrev lus og lopper, skitne hus, folk som manglet gaffel og ikke brukte do.

Men etter et besøk i England ble ett av hans spørmsål: hvordan kan dette folket klare seg i det karrige Norge? Jo, fant han ut, fordi de er så dyktige i å overleve.

Dermed ble han mer opptatt av vakker arkitektur, innbo og husflid, husmorens innsats og gjestfrihet.

Interessante problemstillinger den dag i dag

Eilert Sundt var en banebryter i norsk vitenskap idet han utviklet det faget som skulle få navnet sosiologi.

Blant de mange emner og problemer som han undersøkte, analyserte og beskrev, var også selvmord. Dersom hans omfattende sosiologiske arbeider var blitt publisert på et av de store verdensspråkene, ville han utvilsomt ha rangert på linje med andre av sosiologiens berømte pionerer.

Til tross for at Eilert Sundt - både i nasjonalt og internasjonalt perspektiv - var en av sosiologiens grunnleggere, ble sosiologi universitetsfag i Norge så sent som 75 år etter hans død. Ikke desto mindre er det mange forskere innen ulike fag idag som er opptatt av de samme problemstillingene som Eilert Sundt reiste.


Sånn er livet, NRK P2, 2001 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:56