OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

En forfatter i skyggen av sin mann:

Garborg, Hulda (1862-1934)

Publisert 05.01.2001 09:14 - Oppdatert 30.11.2001 14:57

Hun samlet dannede damer til folkevisedans,og la grunnlaget for Det Norske Teatret. Da hun giftet seg med Arne Garborg brant hun alle sine skrivebøker.

Sommetider ser han ud som han studerer paa,hvad der egentlig bor i mig. Og jeg er saa livende ræd han skal opdage, at der ikke bor noget videre i mig i det hele”Slik skrev den nygifte Hulda Garborg i dagboken sin i 1888. Hun var 25 år og hadde giftet seg med selveste Arne Garborg.

Hulda Bergersen

De måtte gifte seg som det het. Midt på svarteste vinteren hadde de flyttet fra Kristiania til Kolbotn som var Arne Garborgs hytte ved Savalen i Østerdalen. Hytta hadde bare ett rom og den var ikke vinterisolert..

Garborg var en etablert forfatter. Hulda hadde skrevet litt på kammerset den gang hun het Hulda Bergersen og sto i butikk hos brødrene Dobloug i Kirkeveien. Da hun giftet seg, brente hun de to skrivebøkene med dikt, og i dagboken forsikret hun at hun var over denne ”børnesygdommen”.
Det var hun ikke. Hun fikk et livsvarig tilbakefall.

Heimstell og matstell

I 1892 debuterte hun med sin første roman, ”Et frit Forhold”,i 1895 ga hun ut sitt første skuespill ”Mødre”. Deretter gikk det knapt et år uten at hun ga ut ut en bok eller flere.

Hun skrev om heimstell og matstell på landsbygda, hun skrev om Rousseau og hans tanker i nutiden, hun skrev om song-dansen i Nord-landi , hun skrev om norsk klædebunad, hun skrev flere romaner og flere skuespill.

Men Hulda Garborg har ikke fått noen framskutt plass i norsk litteraturhistorie. Forfatteren Tor Obrestad, som har skrevet biografi om både Hulda Garborg (”Hulda” 1992) og Arne Garborg (”Arne Garborg. Ein biografi” 1991), mener det skyldes både den ujevne kvaliteten på det litterære arbeidet hennes, den vekslende formen hun valgte å skrive i ,det skandalepregede inneholdet i noen av de beste bøkene samt det faktum at hun var kvinne og gift med Arne Garborg.

Nasjonaldrakt

I 1897 slo ekteparet Garborg seg ned på Labråten på Hvalstad i Asker og det var her Hulda Garborg begynte arbeidet med den norske kulturreisingen.

Etter et selskap hos Kitty Kielland samlet hun en gruppe dannede damer til folkevisedans og 30 mars 1900 danset de offentlig for første gang. Det skjedde i Bondeungsomslaget. Og danse gjorde de i bunad. Det var for så vidt ikke noen revolusjon i norskdomsmiljøet , helt siden midten av 1880-tallet hadde det pågått en heftig debatt om bruken av najonaldrakt eller nasjonalbunad i dette miljøet. Og det var Hardangerdrakten som hadde fått status som selve nasjonaldrakten. Det varte ikke lenge. Hulda Garborg laget sin egen hallingbunad med utgangspunkt i den folkelige festdrakten fra Gol,og den kom etter hvert til å overta hardangerdraktens stilling som nasjonaldrakt
Rabalder
I 1910 etablerte Hulda Garborg”Det norske spellaget” som var forløperen til det norske teatret. Det fantes ikke penger. Mange av prøvene foregikk på Labråten og så dro laget på turne. Med skuespill på landsmål, dans og felespill. Overskuddet fra turneene satte Hulda i et fond som det norske teatret fortsatt disponerer.

22. november 1912 ble det norske teatret stiftet med landsmål som scenespråk. Hulda ble valgt til styreformann. 6. oktober året etter hadde teatret åpnngsforestilling i Kristiania. Med Jeppe på Berget,oversatt av Arne Garborg.. På forestillingen 13. okober kom reaksjonen fra byborgerne. Det ble opptakten til et rabalder som varte i seks dager. Man snakket ikke landsmål på en hovedstadscene uten at riksmålsfolket kom med mishagsytringer.

I år er det 150 år siden Arne Garborg ble født. 2001 er derfor utpekt til Garborg -året.

Av Kari Tollersrud
Sånn er livet, NRK P2, 18.desember 2000
LENKER
 • Garborgåret 2000 


 •  
   
  SØK

  boks_topp_transparent.gif
  PORTRETTER
  boks_bunn_transparent.gif
  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:48