OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Elsket, nesten dyrket:

Anker, Nini Roll (1873-1942)

Publisert 04.01.2001 11:02 - Oppdatert 30.11.2001 09:47

Nini Roll Anker var godseierfruen som ble sosialist og gjorde opprør mot overklasse og adel. Hun var overbevist republikaner,men også nær venn av kongefamilien.Hun gjorde opprør mot overklassen og tok de undertryktes parti gjennom sine romaner.

Nini Roll Anker vokste opp i et verdikonservativt miljø. Idealer som forpliktelse, ansvar og evne til omsorg fulgte henne hele livet.

Giftet seg til rikdom

Hun giftet seg ganske ung med godseier Peter Anker. Han var en mektig mann i Norge ved århundreskifte som industrieier og med stor rikdom. Hans unge hustru ble brennende opptatt av å bedre kårene til familier og arbeiderne som var avhengig av Anker-familien.

Min venn Sigrid Undset

Det var da Tordis Ørjasæter skrev sin prisbelønte biografi om Sigrid Undset at hun ble oppmerksom på materialet etter Nini Roll Anker, som er oppbevart ved Universitetets håndskriftsamling. Her finnes en utstrakt korrespondanse, bl.a. mellom Nini og hennes nære venninne Sigrid Undset, og dessuten dagbøker som Nini Roll Anker skrev.

Elsket og dyrket

Nå har Tordis Ørjasæter sammen med sin mann, Jo Ørjasæter, skrevet biografien Nini Roll Anker - en kvinne i tiden. Det er blitt et portrett av en fascinerende og sterk kvinne med et forfatterskap som fortjener fornyet oppmerksomhet i vår tid. I sin samtid ble Nini Roll Anker elsket, nesten dyrket. Hvem var hun, denne kvinnen som knyttet vennskap i så ulike miljøer og skulle komme til å bety mye for flere av datidens mest kjente kvinnelige forfattere.

Den som henger i en tråd

Flere av hennes bøker er fremdeles aktuelle. Den som henger i en tråd ble dramatisert og sendt som serie i NRK Fjernsynet. Sosialromanen skildrer usle arbeidsvilkår og den utnyttelsen av fattige kvinner som forgikk i datidens tekstilindustri. Molde var skredderbyen framfor noen i mellomkrigstiden, og Nini hadde førstehåndskunnskap om misbruket gjennom den unge kvinnen Janne Andersen som ble en nær bekjent av henne.

Andre bøker som fremdeles er aktuelle er den pasifistiske romanen Kvinnen og den svarte fuglen, den lille biografien om vennen Sigrid Undset og romanen Det svake kjønn. Til sammen skrev Nini Roll Anker 27 bøker. Hun var både forfatter og samfunnsrefser.

Den store kjærligheten

I januar 1910 ble Nini Roll Anker viet til sin andre mann, Johan Anker. Han var fetter av hennes første mann, godseier Peter Anker. Skillsmissen og et nytt ekteskap var ikke noe lett valg, men det var en dragning og kjærlighet mellom disse to som hadde utviklet seg over år. De to bosetter seg på Lillehaugen, i Asker utenfor Oslo. Og det er her Nini Roll Anker utvikler sitt forfatterskap.

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2, 7. januar 2001


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:45