OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

En latterliggjort storhet:

Kierkegaard, Søren (1813-1855)

Publisert 13.12.2000 13:48 - Oppdatert 30.11.2001 10:05

Søren Kierkeggard så bort fra det filosofene i forrige århundre hadde bygget på. I følge ham, nyttet det ikke å lage filosofiske systemer, som Hegel og mange med ham hadde syslet med. For Kierkegaard har mennesket en oppgave, og det er å ta ansvar for sitt eget liv.

Kierkegaard var skarp i sin kritikk av mennesker som prøver å få med seg så mye nytelse og opplevelser i livet som mulig. Mennesker som svinser omkring, plukker her og der som et barn med fritt leide i en godtebutikk.

Må stå for våre valg

- Vi må velge sa Kierkegaard, og vi må stå for våre valg.

Gjennom bøker skrevet under forskjellige pseudonymer, beskrev han spissborgeren som bare gjorde det han så alle andre gjøre, estetikeren som var opptatt av opplevelser og nytelser, og etikeren som ville ta de rette moralske valg.

- Menneskets fortvilelse er at det aldri kan ta et valg som fullt ut tilfredstiller det. For selv moralske valg kan anfektes, - gjorde jeg rett? Da er det bare troen igjen, sa Kierkegaard. - Mennesket må kaste seg ut på de 70 000 favners dyp uten sikkerhet, bare på Guds nåde. For å kunne tenke, må man bli kjent med mennesker.

Sløsete pietist

Hver dag gikk han derfor ut i København og tok ”menneskebad", men etterhvert ble han en komisk figur i gatebildet; Kierkegaard brukte sitt korte liv på å bruke opp en betydelig farsarv, men samtidig var han en kompromissløs pietist som foraktet den danske folkekirke med dens religiøse seremonier. På dødsleiet nektet han å ta i mot nattverd av en prest.

Søren Kierkeggards tanker slo ikke gjennom i det danske samfunn. Det var mer begeistring for den samtidige salmedikteren Grundtvig med sin lyse kristendom.

Fikk betydning for senere filosofer

Kierkegaard var imidlertid den første store eksistensfilosof og viktige inspiransjonskilde for Jean Paul Sartre og Martin Heidegger. Og for moderne psykologi.

Den spebygde latterligjorte Københavneren, som skjente langs fortauene, så dybder i menneskesinnet ingen hadde forstått før.

Av Håkon Dahl
Sånn er livet, NRK P2, 27.mars 2000


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:08