OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Aldri gammeldags:

Kipling, Rudyard (1865-1936)

Publisert 12.12.2000 14:10 - Oppdatert 30.11.2001 10:17

Rudyard Kipling synes aldri å bli gammeldags. Hadde han hadde vært det, hadde neppe Minken Fossheim laget eventyr-CD om "Hvorfor hvalen har så trang hals" og Eldbjørg Raknes laget jazz-utgave av sangen om" Pussy can sit by the fire and sing". Frank Sinatra har jazzet opp den legendariske Mandalay, og hvem har ikke hørt om Mowgli i Jungelboka - den lille gutten som ble adoptert som menneskevalp i ulveflokken.

Både barn og voksne kan nyte de ovennevnte tekstene av Kipling. Men han skrev ikke bare eventyr Han var Victoriatidens største novelleforfatter og fikk Nobelprisen i 1907.

Født og delvis oppvokst i India brakte han dette kontinentet inn i engelsk litteratur med landets eksotiske natur og folkeliv, men også bevisstheten om at det er stor forskjell på fattig og rik, og at dette forplikter. Dermed skal den hvite rase ta ansvar for "White mans burden" i en tid hvor imperiet stadig vokser.

Kipling er imidlertid også beskyldt for å være både rasist og ikke minst imperialist. Men synet på hans rolle her har skiftet blant annet i takt med synet på imperiets betydning for kolonilandene.

Kipling preget også datidens syn på hva som var riktig oppdragelse. Hvis du - ja selv idag, viser til diktet "If" vet hvertfall de fleste voksne i Storbritannia at dette er diktet med den første linjen som lyder slik:"Hvis du kan bli på post når man forlot deg". I minst et halvt århundre hang dette diktet innrammet på ethvert gutterrom i England, og stimulerte til rakryggethet, selvkontroll og idealet om uansett å huske: "Keep the upper lip stiff!"

Sånn er livet, NRK P2, 31.Januar 2000


LENKER
 • Nobelinstituttet om Kipling 
 • Fyldige hjemmesider om Kipling 


 •  
   
  SØK

  boks_topp_transparent.gif
  PORTRETTER
  boks_bunn_transparent.gif
  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:04