OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Forsvarer av de undertrykte:

Byron, George G.N. (1788-1824)

Publisert 11.12.2000 16:17 - Oppdatert 30.11.2001 10:27

Lord Byron
Lord Byron
"I 1814 skrev en ung sosietetsdame i London i dagboken sin: "Mad, bad, and dangerous to know". Mannen hun advarte seg selv mot var den sjette Lord Byron, sesongens løve, som alle snakket om og alle måtte kjenne." Dette skriver Geir Uthaug i en av bøkene sine om Lord George Gordon Noel Byron, dikter, satiriker og forvarer av de undertrykte.

Og kvinner var alltid noe som sto sentralt i denne engelske dikterens liv (1788-1824.) Derfor ble det mange varme og populære kjærlighetsdikt fra hans hånd.

Men her var også mye annet. Han vokste opp som ganske fattig, arvet en adelstittel og gods, og fikk sete i det britiske Overhuset.

Men - han talte alltid de undertryktes sak. Han identifiserte seg med dem, mot herskere og tyranner. Mest fremtredende var hans engagement for det greske folk som var underkastet tyrkisk herredømme på denne tiden. Han ble bedt om å lede den greske motstandskampen, og ble her et symbol for de undertrykte. Følgelig ble han både beundret og respektert i vide kretser i Europa.

I Norge ble bøkene hans hyppig lånt. Etter 1814 trengte nordmennene inspirasjon i motsetningene med Sverige som vi var i union med. Bøkene inspirerte også Hamsun, og komponister som den franske Berlioz og den tyske von Flotow. Man kan trygt si at Lord Byron mannen som satte politikken på den poetiske dagsorden.

Lord Byrons mange reiseskildringer på vers var noe nytt i datidens Europa, og faktisk var han - tross alt - en av de mer nøkterne representantene for den litterære romantiske bølgen, forteller professor Bjørn Tysdahl til Sånn er livet.

Uansett kan nåtidens mennesker kjenne seg igjen i lengselen etter opplevelser med havet, bølgene, skyene - ja "altet" i blant annet verkene "Childe Herolds Pilgrimsvandringer" og "Don Juan".


Av Elisabet Steiro
Sånn er livet, NRK P2, 10. januar 2000
LENKER
 • Universitet i Toronto: Utvalgte dikt av Lord Byron 
 • Privat hjemmeside med mange lenker om Lord Byron 


 •  
   
  SØK

  boks_topp_transparent.gif
  PORTRETTER
  boks_bunn_transparent.gif
  10 SISTE NYHETER

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:02