OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portretter

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter

Oppdatert 22.10.2004 13:48

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
 

Vold, ånder og kjærlighet :

Allende, Isabel (1942 -)

Publisert 05.11.2001 09:40 - Oppdatert 05.11.2001 12:56

”Da bestefar døde – han som jeg elsket så høyt og i hvis hus jeg ble oppdratt – da forsto jeg hva jeg hadde mistet. Det var land, hjem og familie, og jeg måtte sette ord på denne fryktelige sorgen inne i meg. Jeg ga meg til å skrive et brev til bestefaren min, som han selvsagt aldri ville få. Slik ble romanen ”Åndenes hus” til.”

Selvopplevd.

Slik forteller den chilenske forfatteren Isabel Allende om hvordan hun, etter en tid som arbeidende journalist, begynte å skrive romaner. Og hun fortsetter:

”Den patriarkalske tyrannen Esteban Trueba i boka likner faktisk bestefaren min. Ja kanskje er det derfor jeg kan beskrive ham med kjærlighet og forståelse, selv om personen er redselsfull. Og hans kone Clara er akkurat som bestemor, en uvanlig og veldig morsom kivnne, som også var synsk og kunne flytte saker og ting bare ved tankens makt.”
Det er mange historier inne i historiene i Isabel Allendes romaner. Ved siden av de personlige relasjonene mellom bøkenens kvinner og menn og de storpolitiske tragediene vever Isabel Allende inn det latinamerikanske kontinentets religiøse og spiritualistiske forestillinger.

Ånder.

Boka ”Åndenes hus” er hennes første roman og kom i 1982. Romanen er en slektskrønike, og har mange selvbiografiske trekk. Den mannlige hovedpersonen - vi følger ham til han blir nitti - er kald , hensynsløs, arbeidsom og har suksess. Han eier gruver og enorme landeiendommer og er ganske brutal mot folkene han har i sitt brød. Kvinnene derimot er varme og fulle av kjærlighet, og Isabel Allende gjør dem magiske. Det siste ytrer seg ved at flere av dem er synske.

Blant annet har de drømmer hvor tidligere slektninger dukker opp og forteller dem hva de skal gjøre i en vanskelig situasjon. Det overnaturlige preger også romanen ”Om kjærlighet og skygge” (1984). Her er det for eksempel en scene hvor en ung, spinkel femtenårig jente under et tranceanfall klarer å løfte og ”filleriste” en svær militær person. Den militære har da forsøkt å angripe henne og gruppen av fattige bønder som har møtt fram for å få hjelp av den lille ungpiken som etter sigende kan utføre mirakler.

Romanen ”Om kjærlighet og skygge” er først og fremst basert på en sann historie, om oppdagelsen av femten lik i en forlatt gruve, ofre for politisk forfølgelse.

Magisk realisme.

Fenomet hvor det overnaturlige så ofte dukker opp har fått betegnelsen magisk realisme, idet det magiske eller overnaturlige ikke gjøres til noe mystisk eller svermerisk. Personene tar bare ”beskjedene” som noe rent faktisk. De beveger seg med letthet mellom det hverdagslige og det overnaturlige. Isabel Allende er bare en av en rekke latinamerikanske forfattere som anvender magisk realisme. Et annet eksempel er Gabriel Garcia Marquez`s bok om ett hundre års ensomhet.

I Latinamerika mener vi at drømmer, lidenskaper, følelser, ikke minst religiøse følelse,ja overtro - har stor betydning, sier Isabel Allende. Vår virkelighet er forskjellig fra den industrialiserte verdens. Kontinentet har en fryktelig historie, med mye vold, med en utrolig geografi, med en enorm blanding av folk. Her er indianere, afrikanere, immigranter fra hele verden. Denne blandingen skaper en kompleks og rik virkelighet. Fantastiske ting skjer hver dag i Latinamerika. Vi ser det i avisene, jeg klipper det ut. Og når jeg bruker det i bøkene mine sier folk, du verden for en fantasi du har!

Flyktning.

Isabel Allende er niese av Salvador Allende som ble styrtet som Chiles president i 1973 av en militærjunta. Hele verdens øyne var rettet mot kuppet og store grupper chilenere måtte flykte. Isabel Allende og hennes daværende mann valgte også å gjøre det en stund etter kuppet og dro til Venezuela. På denne tiden levde om lag halvparten av Latinamerikas befolkning i diktaturer, alle med støtte fra USA.


Isabel Allende sier at hun hater det militære og hun hater amerikanske myndigheters politikk overfor Latinamerika. Hennes sosiale bevissthet er også svært sterk og de fattige har en fremtredende plass i henne forfatterskap. Det er god grunn til å tro at den store klasseforskjellen,med bakgrunn i kolonitiden, er årsak til at enhver forandring i favør av de fattige har blitt møtt med innbitt motstand fra herskende befolkningsgrupper.

Har bare en historie.

Det blir sagt om Isabel Allende at de første bøkene hennes er de beste. Egentlig har hun bare ”en historie”, de fleste nye ideene veves inn i det samme politiske og sosiale landskapet. Men uansett er de to første bøkene betydelige verk. Isabel Allende selv fremtrer også som en ”magisk ” person i intervjuer i presse og på fjernsyn; vakker, sprudlende og veltalende. I dag bor hun i USA i velstående omgivelser. Hun sier hun hører hjemme i Chile, men vet ikke helt hvor røttene hennes er
lenger.


Av Elisabet Steiro
Sånn er livet, NRK P2, 5.nov. 2001


 
 
SØK

boks_topp_transparent.gif
PORTRETTER
boks_bunn_transparent.gif
10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 17:40