skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Skammens VM

I dag ble det klart at også B-prøven av den finske langrennsløperen Janne Immonen er positiv. Hele det finske laget er diskvalifisert og det norske laget overtar VM-gullet. Immonen gikk første etappe for Finland i herrestafetten torsdag.

Publisert 26.02.2001 15:17.
Janne Immonen testet positivt og er nå utestengt i to år (foto: EBU).
Det hele startet med en enkel pressemelding lørdag 17. februar som fortalte at kveldens seiersseremoni var avlyst. På kvelden oppsto raskt ryktene om at en eller flere av løperne var tatt i doping.

Mistet sølvet

Litt over klokka ni samme kveld kom beskjeden fra Det finske skiforbundet om at langrenneløperen Jari Isometsä hadde avlevert en positiv A-prøve. Dagen etter ble det bekreftet at også B-prøven var positiv. Isometsä mistet en sølvmedalje etter jaktstarten.

Finnlands langrennshelt Jari Osometsä fikk ikke VM-sølvet sitt. (foto: Scanpix).
Avsløringen var historisk. For første gang var det bevist at en langrennsløper hadde bloddopet seg. De første beskyldningene om bloddoping ble kastet fram av den norske langrennstreneren Magnar Lundemo i 1984. Det skulle gå 17 år før en løper ble huket.

Det er første gang det er bevist at en langrennsløper har bloddopet seg. To ganger på 80-tallet innrømmet et par utøvere at de hadde bloddopet seg, men da fantes ingen metode til å avsløre det. Dopingmiddelet HES dukket opp på IOKs forbudsliste for ett år siden.

Trist punktum

Det skulle ikke slutte med Isometsa. Mistanken om at også flere andre finner hadde dopet seg fortsatte helt til mesterskapets siste dag. Natt til avslutningssøndagen oppsto det på ny rykter om at en finsk mannlig langrennsløper var tatt i doping, og søndag ble det kjent at en ny finne hadde avlevert en positiv A-prøve.

De finske jaktstartvinnerne måtte gi gullet til det norske laget (foto: AP).

Mister stafettgullet

Det var den finske langrennsløperen Janne Immonen som var dopet. Han testet positivt på stoffet HES. B-prøven ble analysert natt til i dag og var positiv. Det melder det finske skiforbundet i en pressemelding i dag.

Immonen, som var med på det finske stafettlaget som vant gull på 4 x 10 kilometer, er nå utestengt i to år av FIS.

Dermed blir det den norske kvartetten med Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Thomas Alsgaard og Tor Arne Hetland som overtar gullmedaljen.

Karrieren over

Både Janne Immonen og Jari Isometsä er altså utestengt. Det betyr at de to finske langrennsløperne begge er ferdige med karrierene sine, for de er godt over 30 år begge to. Dessuten har både Isometsä og Immonen vært innblandet i dopingsaker før avsløringene i årets VM.

Isometsä fikk en advarsel for fem år siden, og Immonen fikk det samme for å ha brukt en astmamedisin under det militære verdensmesterskapet for ett år siden.

Immonen var løperen som la grunnlaget for den finske triumfen på stafetten, men tidligere i mesterskapet hadde han brutt både 15 kilometeren og jaktstarten på merkelig vis. På 15 kilometeren ødela han plutselig bindingen sin, og på jaktstarten var det staven som brakk. Begge gangene unngikk han å bli dopingtestet fordi han aldri kom til mål.

Eneste

Etter stafetten var Immonen den eneste av de finske løperne som ble dopingtestet av FIS. Derfor var det bare han og Ari Palolahti som kunne være aktuelle syndere da dopingsaken ble kjent søndag. Palolahti gikk søndagens femmil.

Visste ikke

Isometsä har selv forklart på en pressekonferanse at han ikke visste at stoffet HES sto på IOKs forbudsliste.

Nestlederen i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komite, Inggard Lereim sa klart fra at dopingmiddelet Haes var prestasjonsfremmende.

Glemte dopingveske

I forrige uke ble det funnet en veske med dopingmiddel på en bensinstasjon i Helsingfors. Vesken kan spores til det finske skiforbundet. Det er avisen Helsingin Sanomat som avslører funnet.

Vesken inneholdt vel 30 esker med medisiner, blant annet stoffet HES, eller Haes-steril. Dette stoffet har samme funksjon som det middelet langrennsløperen Jari Isometsä brukte da han ble tatt for doping og avslørt etter jaktstarten.

Stoffet HES er et middel som har tre funksjoner. Det kan øke blodvolumet, det kan maskere bruk av EPO og det kan brukes i forbindelse med lagring av uttappet blod. På sykehus og ved intensivavdelinger gis stoffet direkte i blodkarene til pasienter som har mistet mye blod og som trener væske for å få i gang skikkelig blodsirkulasjon igjen.

Hittegods

Politiet ble koblet inn i saken etter funnet på en bensinstasjonen i den finske hovedstaden. Men funnet av vesken ble bare behandlet som en vanlig hittegodssak. Det var tydelig at vesken var blitt gjenglemt etter at den finske troppen hadde kommet hjem fra verdenscupkonkurransene i Otepaa i Estland like før VM i Lahtis startet.

På en del av medisineskene fant politiet den finske laglegen Juha-Pekka Turpeinens navn. Han ble senere kontaktet og kunne identifisere vesken. Turpeinen trakk seg fra stillingen sin søndag sammen med den andre legen i den finske troppen, Pirkka Makela.

Sprøytespisser

I den gjenglemte vesken ble det også funnet andre midler som kan knyttes til doping. Det ble også funnet blodige sprøytespisser og bomull, skriver den finske hovedstadsavisen. Likevel er flere idrettsleger forsiktige med å gå for hardt ut etter å ha blitt kjent med innholdet i vesken.

- En legeveske innholder ofte medisiner som står på en dopingliste. Det kan for eksempel dreie seg om akuttmedisin til bruk for folk som blir veldig syke, sier den svenske langrennslegen Kalle Eriksson til nyhetsbyrået TT.

Han innrømmer at han blir mistenksom når det nå er funnet en veske med midler som åpenbart er ulovlig, og som medisinsk ikke har noe anvendelsesområde. - Dersom det virkelig er enda et finsk dopingtilfelle, må man begynne å fundere på hvilken rolle de finske legene har, sa den svenske legen.

Ikke sammenheng

Formannen i den finske antidopingkomiteen, Timo Seppala, sier at han ikke tror funnet av legevesken på en bensinstasjon i nærheten av flyplassen i Helsingfors har noen sammenheng med dopingskandalene fra VM.

- Veskens innhold er slik at det blir brukt for å fortynne blod, sier han i en kommentar til det finske nyhetsbyrået. Han mener at kortison og adrenalin, som også ble funnet i vesken sammen med stoffet Haes, blir brukt til å lindre eventuelle bivirkninger ved bruken av Haes, også når det gjelder normal bruk av stoffet. Likevel står det klart at Haes er samme slags stoff som Hemohes, som Jari Isometsa ble tatt for å ha brukt

Skremmer sponsorene

Forsikringsselskapet Pohjola har i dag sagt opp sponsoravtalen sin med det finske skiforbundet. - Vi har avsluttet samarbeidet vårt med skiforbundet og forbeholder oss retten til å kreve erstatning på rettslig vis, sier Pohjola-sjefen Jorma Varis.

Han sier at det er en klausul i kontrakten som gjør at firmaet kan kreve kontrakten oppsagt dersom en dopingsak skulle dukke opp. Før en oppsigelse vil tre i kraft skal firmaet ha en prat med skiforbundet, men Varis sier at det ikke vil bety noe for utfallet.

Det er snakk om en gammel og trofast sponsor som nå forlater finsk skisport. Helt siden på 1960-tallet har forsikringsselskapet vært blant sponsorene. Den avtalen Pohjola nå vil si opp har løpt i tre år og skulle ha opphørt i mai.

Selskapet har betalt vel en halv million mark(ca.700 000 kroner) i året til finsk skisport.

Allerede da lederne i det finske skiforbundet skulle holde pressekonferanse søndag, hadde sponsorene dekket til skiltene med navnene sine på.

Milliontap

Alle sponsorene har såkalte dopingklausuler i kontraktene sine, og de kan komme til anvendelse etter to positive prøver. Det kan føre til at det finske skiforbundet taper mange millioner i sponsorinntekter. Som om ikke det skulle være nok antydet kulturministeren søndag at man vurderer å trekke den statlige støtten.

- Allerede nå kan jeg si at det finske skiforbundet ikke har skjønt hvilket ansvar det har som toppidrettsforbund og VM-arrangør, sa Suvi Linden, som ville sende en skriftlig begjæring om en forklaring fra forbundet mandag.

Det finske skiforbundet mottar 6,2 millioner kroner i statlig støtte hvert år. Støtten som eventuelt trekkes er bare den som er øremerket toppidretten.


 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no