skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Den norske nazi-edderkoppen

Den norsk-svenske nynazisten Erik Blücher har en førende stilling i det nordiske nazi-nettverket.

Publisert 30.01.2001 15:03.
Av Per Flakstad

Erik Blücher, tidligere leder av Norsk Front og Nasjonalt Folkeparti i Helsingborg. Han bruker også navnet Tor Erik Nilsen og går for å være en av de sentrale lederfigurene i det nynazistiske miljøet i Skandinavia. (Foto: Aftenposten)
Erik Blücher heter nå Tor Erik Nilsen, og har bodd i Sverige siden 1983. Der har han vært den mest aktive blant de eldre og erfarne personene som styrer den nynazistiske bevegelsen. Sverige er, sammen med Tyskland, det landet i Europa som har vært hardest rammet av høyreekstreme drap og annen nynazistisk vold.

Blücher er født i Moss i 1953, og han stiftet i sin tid den første norske nynazistiske organisasjonen Norsk Front. Han var også en av hovedpersonene da organisasjonen skiftet navn til Nasjonalt folkeparti.

Forsvarer vold

Blücher forsvarer vold som virkemiddel i den revolusjonære kampen. Flere grupperinger som overvåker nordiske nazimiljøer bekrefter overfor NTB at Blücher er en nøkkelperson med stor innflytelse på organisasjoner og enkeltpersoner i nazimiljøer over hele Norden.

Da fire svenske storaviser i november 1999 brettet ut historien om nynazismen i landet, var Erik Blücher en av de personene avisene satte skarpt søkelys på. De kartla hans bevegelser i 1998 og 1999, og dokumenterte at han hadde talt på minst 12 nazistiske møter, og at han i minst én av talene – på det vesle stedet Müllsjö – gav deltakerne fullmakt til å begå hvilke som helst ugjerninger.

- Ingenting som dere gjør kan være verre enn hva samfunnet gjør mot dere, mot Sverige, mot Europa og mot den hvite rasen, sa han og avsluttet møtet med å heve høyrearmen og stope ”Sieg heil” og ”Heil Hitler”.

Hatmusikk

- Blücher står sentralt i det nordiske nazi-nettverket, sier Stieg Larsson i den svenske forskningsstiftelsen Expo til NTB. Expo er også en svensk støtteorganisasjon for avhoppede nynazister.

Blücher er en av ankermennene innen nettverket Blood and Honour, og står bak plateselskapet Ragnarock Records, som er et av verdens største i rasistisk musikk. Han har flere ganger holdt tale under nazi-konserter i Norge.

- Hans fremste rolle er som spreder av hatmusikk og propaganda, og han oppfattes som en slags gudfar innen skandinavisk nazisme, sier Tor Bach, styremedlem i Norsk forening mot antisemittisme.

Frifunnet

Selv om politiet har skjerpet innsatsen mot nazistene i Sverige, viser det seg at rettssystemet ofte kommer til kort. Mest påfallende har dette vært i to rettssaker mot Blücher. Han ble i 1999 først dømt til tre måneders fengsel for hets mot en folkegruppe, som ansvarlig utgiver i Ragnarock Records, men han ble frifunnet i ankesaken. Grunnen var at retten så på den rasehetsen han bedrev som en ”engangsforeteelse”.

Men vi snakker altså om en mann som i rundt 30 år har vært høyreekstremist og nynazist, og som ifølge Expo står bak et av verdens største nazistiske plateselskaper. I mars i fjor ble Blücher nok en gang frikjent, blant annet fordi aktor i saken var dårlig forberedt og unnlot å sjekke viktige fakta, ifølge Expo.

Aktiv i Norge igjen

Etter å vært med å bygge opp den nynazistiske bevegelsen i Sverige, ble det for to år siden kjent at Blücher igjen var aktiv i Norge.

Blood and Honour fikk sin egen norske avdeling, med en postadresse på Nordstrand. Postboksen tilhørte en nordmann som på den tiden var siktet for to bombeattentat mot innvandrerbutikker i Oslo.

På høyreekstremistenes hjemmeside på Internett skrev de helt åpent at de holdt på å nyetablere seg i Norge. Målet var å bli like sterke som i Sverige.

”Nå har et nytt og aktivt lederskap tatt over organisasjonen, og har lovt å bygge opp avdelingen i de suksessrike fotsporene til de svenske og danske avdelingene til Blood and Honour, skrev høyreekstremistene.

Omtrent samtidig begynte Blücher å tale offentlig i Norge, han ble blant annet presentert fra scenen da den norske avdelingen holdt sin første konsert 20.februar 1999.

Farlig utvikling

Allerede da sa forsker Henrik Lunde ved Antirasistisk senter at han så en farlig utvikling i den nynazistiske bevegelsen i Norge.

- En liten gruppe høyreekstremister er langt mer velorganisert og farlig enn vi har sett tidligere, sa Lunde til Aftenposten. Han registrerte en hyppig reisevirksomhet mellom Norge og Sverige, og sa at de to bombeattentatene viste at også norske nynazister var villige til å sette makt bak truslene sine.

Han konstaterte videre at nynazistene hadde fått et enda mer aggressivt språk: - De er gått helt inn i rasekrigens retorikk. De definerer seg selv som i en krigssituasjon, sa Lunde.

Vil ødelegge samfunnet

Erik Blücher gir svært sjelden intervjuer, men han snakket med Aftenposten i forbindelse med en av rettssakene i fjor, der han ble frifunnet.

På spørsmål om han forstod at folk reagerte når han ropte ”Sieg heil”, svarte han: - Jeg snakket til unge nasjonalister, og brukte et språk som de forstår. Mange mennesker reagerer mot det, men samfunnet får selv ta skylden for min utvikling fra en demokratisk, ung idealist til en eldre idealist som er langt mer radikal og revolusjonær.

Han sa at han var blitt mer radikal både på det ideologiske og det ”aktivitetsmessige” plan, og på spørsmålet om dette også innebar vold, svarte han: - Ja, dessverre, men hvorfor er det blitt vold? Folk er gått lei av å være i mindretall og selv bli utsatt for vold. Da svarer man med samme mynt.

På spørsmål om han forsvarte vold mot innvandrere, var han mer uklar. Han mente vold virket mot sin hensikt, samtidig som han forsvarte vold i selvforsvar, og dette innebar det han kalte forsvar mot undertrykkende lovgivning, som han mener høyrekreftene i Sverige er blitt utsatt for.

Blücher sa videre at det samfunnet de har Sverige i dag må bort. Med "samfunnet" mente han Staten og det svenske politiske systemet som han oppfatter som helt usvensk.

I stedet ønsket han et folkestyre som tar mer vare på svenske interesser. Blant annet mente han at bare svenske statsborgere skulle ha stemmerett, og at ikke hvilke som helst innvadrere, som hadde fått statsborgerskap, skulle få denne retten. Ifølge Blücher er det et minstekrav at du er født i Europa for å få stemmerett i Sverige.

Nettverk

Til slutt spurte Aftenposten om han var leder for Blood and Honour Scandinavia.

- Jeg arbeider for og støtter Blood and Honour Scandinavia, men det finnes ingen leder og det finnes ikke medlemmer – det er et nettverk. Jeg har vært taler på mange tilstelninger, og det er absolutt den organisasjonen som står mitt hjerte nærmest. Arbeidsmetoden og budskapet passer meg.

- Jeg oppfatter meg ikke som nazist, men som nasjonal revolusjonær, sa Erik Blücher.


 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no