skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Skepsis til Hayden

George W. Bush antas å nominere general Michael Hayden til ny CIA-sjef, men møter overraskende sterk motstand både fra demokratene og egne rekker.

Publisert 08.05.2006 10:46. Oppdatert 08.05.2006 13:33.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Det er tverrpolitisk skepsis mot å nominere en militær til å lede etterretningsorganisasjonen gjennom reformene den står overfor.

Republikanernes leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, Peter Hoekstra, sa søndag at Hayden er «feil mann på feil sted på feil tidspunkt», skriver New York Times.

General Michael Hayden - her under en høring i Senatet (Scanpix(Reuters)

– Ikke militær

– Vi burde ikke ha en militær til å lede en sivil organisasjon nå, sa Hoekstra til Fox TV.

– Faren ved at militæret tar over etterretningen er at militæret har et veldig annerledes perspektiv på verden. De er bekymret for nåtiden, kriger og trusler mot USA i et kort perspektiv og hvordan vi kan svare militært, sier han videre.

Hayden skal ennå ikke formelt ha fått tilbudet om å overta jobben etter Porter Goss, men republikanske kilder omtaler ham som "en ledende kandidat".

– Maktkamp

Demokratenes Nancy Pelosi er også svært kritisk til Hayden som ny sjef for CIA.

– Det pågår en maktkamp mellom forsvarsdepartementet og resten av etterretningstjenestene samlet, så jeg ser ikke for meg en fire stjerners general lede CIA, sier Pelosi.

Hayden er i dag øverstkommanderende for USAs militære etterretning og har tidligere vært sjef for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Dersom han blir nominert mandag, er det ventet at kongressrepresentantene også vil grille ham med spørsmål om det nasjonale avlyttingsprogrammet han ledet som sjef for NSA.

Venn av Cheney

Hayden er general i flyvåpenet og regnes som en nær venn av visepresident Dick Cheney. Cheney roste søndag Hayden som svært dyktig og talentfull, men han ville ikke bekrefte at Hayden vil få tilbudet om å bli ny sjef for CIA. Visepresidenten understreket samtidig behovet for endringer i etterretningsorganisasjonen.

Porter Goss var mannen som fikk jobben med å gjenoppbygge CIA etter flausene foran 11. septemberangrepene i 2001. Men Goss trakk seg fredag, mindre enn to år etter at han overtok stillingen. Han skal ha blitt bedt om å gå på grunn av en konflikt med den nasjonale etterretningssjefen, John Negroponte.

Den forrige militære som ledet CIA, var Stansfield Turner, under Jimmy Carters presidentperiode.

(Kilde NTB)


 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no