skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Blodbad truer Darfur

Sjansene for å få til en fredsavtale for Darfur-regionen i Sudan kan synes mindre enn for bare noen dager siden, og om forhandlingene mislykkes, kan følgene bli katastrofale.

Publisert 02.05.2006 14:51.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Tomm Kristiansen og Wenche Thorunn Nilsen

Det er ingen virkelig krig, "bare" en nervekrig, som i disse dager pågår i Abuja i Nigeria, der forhandlingene om Darfurs framtid blir ført. Men hundretusener, ja kanskje millioner av menneskeliv, kan være avhengig av utfallet.

Fredsforhandlingene gikk i stå bare timer før fristen for partene utløp ved midnatt søndag. Den afrikanske union (AU) hadde da lagt fram en fredsplan som Sudans regjering hadde godtatt, mens opprørsgruppene på den andre siden av bordet ikke hadde veket en tomme fra kravene sine.

Det ble gitt en ny frist til midnatt tirsdag for å finne en løsning. USA sendte viseutenriksminister Robert Zoellick til Abuja for å roe gemyttene. FNs generalsekretær Kofi Annan ba innstendig opprørerne om å holde fred og godta avtalen.

Men mandag forlot Sudans visepresident Ali Osman Mohamed Taha Nigeria fordi han hadde fått inntrykk av at opprørslederne i det hele tatt ikke var åpne for forhandlinger. De hadde tvert imot grovt fornærmet Sudans regjering, hevdet han.

Under en massedemonstrasjon i New York søndag ble de amerikanske myndighetene oppfordret til å bidra til å stanse folkemordet (Scanpix/AFP)

Mistro

Og trolig hadde han rett.

Forhandlinger har pågått i to år, men har vært svært vanskelige, ikke minst på grunn av de stadige bruddene på våpenhvilen, og det er ikke sikkert det hjelper med et par ekstra døgn.

For det første er viktige spørsmål langt fra løst.

- Opprørsgruppene har innvendinger både når det gjelder sikkerhet, maktfordeling og fordeling av ressurser, sier en diplomat fra AU. De krever blant annet at Darfur får status som en egen region, med en egen visepresident for Darfur, og de krever avvæpning av den fryktede Janjaweed-militsen, som er blitt brukt av regjeringen for å knuse opprøret.

Men en løsning hindres også av gjensidig mistro.

Ikke minst har opprørerne en dyp mistillit til regjeringen i Khartoum, og krever sterke internasjonale garantier for at en eventuell fredsavtale blir overholdt.

Men når regjeringen har varslet at den kan godta utkastet til fredsavtale, kan det bli blodig om opprørerne fortsatt ikke gjør det, mener NRKs korrespondent Tomm Kristiansen.

- Da har regjeringen vist sin godvilje, og sier militsen fortsatt nei, står det regjeringen fritt å sende inn hæren, og Darfur vil få et blodbad som vi ikke har sett til nå, legger han til.

Han mener også at verdenssamfunnet vil gi opp Darfur når viljen til fred er så liten.

- Og spørsmålet blir da blant annet om FNs fredsstyrke vil få slippe til som en erstatning for styrken fra Den afrikanske union.

Kommandanter i opprørsbevegelsen SLA overværer forhandlingene i Abuja /(Scanpix/Reuters)

Sammenhengende leir

Kampene i Darfur begynte i 2003. Rundt 300.000 mennesker er omkommet på grunn av krigshandlinger og sult, og tall fra FN viser at dødsraten er blitt doblet i senere tid.

2 millioner er blitt hjemløse.

- Ja, det er slik at Darfur nå er en sammenhengende flyktningleir, og verre er det blitt det siste året.

FNs sikkerhetsråd trodde opprinnelig at krisen skulle løses i løpet av 30 dager. I stedet er det gått tre år. Og vi står overfor verdens verste humanitære krise, slik Kofi Annan spådde for tre år siden da han ba verden om å gripe inn, fastslår Kristiansen.

Dette bildet vant den franske presseprisen Visa d'Or i fjor. Det er fra flyktningleiren Kalma i Darfur (Foto Jan Garup/Scanpix)

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SUDAN

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no