skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Valgsystemet i Italia

De nesten 50 millioner stemmeberettigede i Italia skal stemme fram en regjering og en nasjonalforsamling for fem år.

Publisert 07.04.2006 13:36. Oppdatert 07.04.2006 13:43.
Av Vilde Helljesen

De skal stemme på representanter til nasjonalforsamlingen, et tokammerparlament som består av deputertkammeret (underhuset), La Camera dei Deputati, og senatet (overhuset), Senato della Repubblica.

Flertall

En regjering bør ha flertall i begge kamrene, men det stemmes separat på dem. Man må være 18 år for å stemme på representanter til deputertkammeret, mens det er 25 år som gjelder for valg på senatet.

For å få seter i parlamentet må en koalisjon få minst 10 prosent av stemmene på landsbasis og inkludere minst ett parti som har fått minst to prosent. For et enkeltstående parti er sperregrensen på fire prosent.

Representantene i nasjonalforsamlingen velges gjennom et proporsjonalt valgsystem med noe som kalles ”premium di maggioranza”, altså en slags ”flertalls-gevinst”.


Mandater

Deputertkammeret har 630 seter. Kvinneandelen er på 12 prosent.
Senatet har 315 mandater, og kvinneandelen her er på åtte prosent. I tillegg til de 315 mandatene er det syv senatorer som har fast plass, slik at det i senatet blir totalt 322 plasser.

Stemmene til deputertkammeret telles på landsbasis. Den koalisjonen som har fått flest stemmer, men har fått under 340 representanter, vil automatisk få hevet antallet til 340, dette slik at en av koalisjonene vil få flertall i kammeret. Det er dette som kalles ”premium di maggioranza”, man premieres altså hvis man har fått et flertall av stemmene, selv om det ikke er et absolutt flertall. Dersom koalisjonene etter stemmeopptellingen har fått flere enn 340 representanter, vil den få det korrekte antall representanter, for eksempel 352 dersom den naturlig har fått 352 seter.

Opptellingen av stemmene til deputertkammeret derimot, telles på regionalbasis. Også her er målet å få en koalisjon med flertall i senatet. Vinnerkoalisjonen i et valgdistrikt, en region, får derfor 55 prosent av senatorene i det valgdistriktet, selv om det ikke er oppnådd absolutt flertall. Dette gjør at valgdistrikt med mange senatorer, som Sicilia, Lombardia, Piemonte, Lazio og Campania, kan være såkalte vippe-regioner, avgjørende regioner.

Etter valget samles de to kamrene og stemmer over hvem som skal bli statsminister. Det er altså en fordel å ha flertall i begge kamrene, men fordi det er flest seter i deputertkammeret, skal det proporsjonale valgsystemet sikre at koalisjonen med flest stemmer kan sikres flertall i her. Italias president kaller så til seg den kommende statsministeren og gir han i oppdrag å samle en regjering.

Valgsystemet og ordningen med ”premium di maggioranza” skal skape en stabilitet i et Italia som ellers tidligere har vært preget av sterk politisk ustabilitet. Dagens statsminister er faktisk den som har sittet lengst sammenhengende som statsminister i Italia etter 2. verdenskrig, ettersom han har sittet ut hele perioden på fem år. I Italia må det være flertallsregjering, en regjering som altså har absolutt flertall i nasjonalforsamlingen, og ikke mindretallsregjeringer som vi har hatt flere ganger i Norge.


Ulik aldersgrense

Det at aldersgrensen for å avgi stemme er forskjellig for de to kamrene, kan også få noe å si for valgresultatet. Målinger viser nemlig at de unge velgerne heller mer mot høyresiden, så venstre-sentrumkoalisjonen kan tjene på en høyere aldersgrense for valg på senatorene.


Valgløfter

Kanskje det er nettopp derfor Berlusconi har fridd til de eldre velgerne i valgkampen. Han vil nemlig at de over 70 skal få gratis TV-lisens, gratis reiser med offentlige transportmidler og gratis inngang på kinoer, teatre og fotballstadioner. I tillegg vil høyresiden øke minstepensjonen fra 550 til 800 euro i måneden.

I en TV-debatt kun en uke før valget, fortalte Berlusconi at han vil avskaffe skatt på privat eiendom, en skatt som er sterkt mislikt av italienerne. Høyresiden har også på programmet å gi ekstra tilskudd til barnefamilier for å heve fødselstallene, og de vil skape 1 million nye arbeidsplasser, men uten å kunne si konkret hvordan.

Prodi og venstreside derimot, går inn for å redusere midlertidig arbeidende ved å senke skattene på fast arbeid og øke dem på midlertidig arbeid. De vil også øke den nedre pensjonsalderen fra 57 til 60 år og øke arbeidsledighetstrygden.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ITALIA

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no