skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Få hvetebrødsdager

Fjern målsettingen om å stryke Israel fra kartet, legg ned våpnene og ta avstand fra voldsbruk! Kravet fra det internasjonale samfunnet til Hamas er klart etter valgskredet i de palestinske selvstyreområdene.

Publisert 27.01.2006 13:06.

Av Øyvind Grosvold

Hamas har stort sett respektert en våpenhvile i bortimot et år, men har foreløpig svart et klart og tydelig nei på det internasjonale kravet: - Vi beholder våpnene og kravet om at Israel må bort.

Der står saken akkurat nå, men de palestinske selvstyremyndighetene er avhengige av internasjonal hjelp og støtte for å overleve økonomisk og politisk enten de ledes av Hamas eller Fatah.

Fatah-tilhengere har allerede tatt våpen i bruk etter valget. Foto: Scanpix/Reuters.


Vent og se

FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen advarer mot å dømme Hamas før regjeringserklæringen foreligger. Han minner Dagbladets lesere om at også PLO stod på USAs liste over terroristorganisasjoner i 1992.

Året etter stod Yasser Arafat på plenen foran Det hvite hus sammen med president Bill Clinton, Shimon Peres og Yitzhak Rabin.

Rød-Larsen mener ordtaket om at embetet skaper mannen, kan bli dekkende.

Israel steil

Det vitkigste for både Hamas og Israel er at de to partene kan snakke sammen. Foreløpig ser det mørkt ut.

Israels fungerende statsminister vil ikke ha noe med Hamas å gjøre. Foto: Scanpix/AP.
Israels fungerende statsminister Ehud Olmert sier at Israel ikke vil ha noe å gjøre med en palestinsk regjering som inkluderer Hamas.

Han mener en slik regjering vil forvandles til en terroristorganisasjon.

- Israel og verden forøvrig vil overse den og regjeringen blir irrelevant, sier Olmert og bruker dermed den samme talemåten som Ariel Sharon brukte om Yasser Arafat.

En meningsmåling tyder imidlertid på at Olmert ikke er helt i takt med dem han håper å få støtte fra under valget i mars.

I meningsmålingen svarer 48 prosent av de spurte ja på spørsmålet om Israel bør snakke med en Hamas-ledet palestinsk regjering, mens 43 prosent svarer nei.

FN-utsending Terje Rød-Larsen: - Ikke døm Hamas ennå. Foto: Scanpix.

Historiske feil

En kommentator i den israelske avisen Haaretz kaller valgresultatet det viktigste som har skjedd i Midtøsten siden Seksdagerskrigen i 1967.

Kommentatoren Amir Oren skriver at Israel nå betaler prisen for feil landet begikk i etterkant av akkurat den krigen.

Han mener Yitzhak Rabins første regjering skulle ha gitt den okkuperte Vestbredden til Jordans kong Hussein. Når dette ikke ble gjort, mener kommentatoren det var en stor feil å overlate de okkuperte områdene til Yasser Arafat og hans medarbeidere i eksil, istedet for til mer kompromissvillige, lokale ledere.

Hittil har den nyvalgte lederen for den israelske høyrepartiet Likud, Benjamin Netanyahu, vært på defensiven, men ser nå en mulighet til å ta igjen det tapte.

- Det er to årsaker til Hamas´seier, men han. - Den første er korrupsjonen i de palestinske områdene og den andre er Israels ensidige tilbaketrekning fra Gaza som er blitt oppfattet som et tegn på svakhet og på at terroren til Hamas virker.

Fatah misnøye

Fortsatt feirer Hamas seieren, men hvetebrødsdagene blir neppe mange. Det er slått fast at mye av årsaken til valgskredet var misnøye med Fatah og det gamle styret.

Nå er forventningene høye til at Hamas skal gjøre noe med arbeidsløsheten, økonomien og ikke minst med korrupsjonen. Dessuten blir det viktig å skape ro innad i de palestinske områdene. Det kan bli et problem.

Allerede sist natt var Fatah-tilhengere ute i gatene og protesterte, først og fremst mot sine egne som hadde tapt. Et krav var at president Mahmoud Abbas fra Fatah må trekke seg.

Demonstrasjonen var også rettet mot Hamas. Hamas-tilhengere har fått beskjed fra sine egne om å holde seg unna bråk. Likevel har det vært sammenstøt og skyting mellom tilhengere av Fatah og Hamas i Gaza i formiddag og tre mennesker er skadd.

Det er mange våpen blant palestinerne og det er viktig at de ikke brukes av folk med onde hensikter.

Enn så lenge fortsetter feiringen for en valgseier som ble langt større enn Hamas selv hadde drømt om.

(NTB/Reuters/AFP)Siste saker:
Flere saker: ALT OM MIDTØSTEN

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no