skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kronprins Haakon har bestemt seg

Det kongelige samboerskap har vært et hett tema i norske medier siden kunngjøringen om at kronprinsen hadde kjøpt leilighet og skulle flytte inn sammen med Mette-Marit Tjessem Høiby og hennes 3 år gamle sønn. Nå ønsker de to å formalisere sitt forhold før de offisielt flytter sammen.

Publisert 01.12.2000 14:18.
Kronprins Haakon har inngått forlovelse med Mette-Marit Tjessem Høiby. Det orienterte kong Harald Regjeringen
i Statsråd om fredag. Statsministeren var i audiens hos
Kongen klokka 9.15, og Statsrådet begynte på Slottet klokka 9.30. Stortinget ble informert om forlovelsen av stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

- Til gagn for landet

Regjeringen har i anledning forlovelsen sendt sine hjerteligste gratulasjoner. Før beslutningen om samtykke til ekteskap ble truffet, har Hans Majestet gjennom statsministeren søkt råd hos Regjeringen.

Og Regjeringen har gitt uttrykk for tillit til at beslutningen vil være til det beste for kronprinsen, hans forlovede og kongehuset, og til gagn for landet.

- Norges neste dronning

Etter inngåelsen av forlovelsen er det klart at Norges neste dronning heter Mette-Marit Tjessem Høiby.

Opprinnelig kommer Mette-Marit fra fra Kristiansand, men hun har de siste årene bodd i Oslo. Hun studerer sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, mens kronprins Haakon går i UDs aspiranttjeneste.

Forholdet mellom de to skjøt fart under Quartfestivalen i Kristiansand i fjor sommer, og ble kjent rett før jul.

Housemiljøet

14.mai gikk kronprinsen selv ut på TV og bekreftet sin kjærlighet til Mette-Marit. Han bekreftet også ryktene om at Mette-Marit tidligere har tilhørt housemiljøet, og at han aldri har holdt dette skjult for foreldrene.

Mette-Marit Tjessem Høiby er født 19.august 1973, som den yngste av fire søsken. Hun gikk først på Slettheia skole,
deretter fortsatte hun på Fiskå ungdomsskole.

Etter et halvt år ved Vågsbygd videregående skole reiste hun til Australia med utvekslingsorganisasjonen Youth for Understanding.

I 1996 leste hun til eksamen ved Bjørknes Privatskole i Oslo. I denne perioden traff hun Haakon gjennom felles venner. I januar 1997 fikk hun sin sønn Marius. Etter fødselen leste hun videre, og tok eksamen i fem fag senere på våren. Etter ingeniørstudier i Grimstad flyttet hun til Oslo. Her ble hun kjent med folk fra housemiljøet.

Mette-Marit har hatt en kjæreste som tidligere i år ble straffedømt for oppbevaring av 50 gram kokain. Fra før var han straffedømt for vold, grove narkotikalovbrudd og promillekjøring.

Kongefamiliens støtte

Kronprinsens forlovede får støtte fra hele kongefamilien, til tross for sin tidligere tilknytning til kriminelle miljøer. Heller ikke hennes sivilstatus som enslig mor har hindret henne i å bli en del av kongefamilien.

-Det har aldri vært tvil om at Mette-Marit Tjessem Høiby vil bli dronning når Haakon blir konge. Hun blir kronprinsesse når de to gifter seg, opplyste Stoltenberg på en pressekonferanse fredag.

Allerede 3. november ble kongen og statsministeren enige om å offentliggjøre forlovelsen 1.desember. Samme dag bad kongen regjeringen om råd i spørsmålet om ekteskap. Stoltenberg sa at det aldri var tvil om hva rådet ville bli.

- En han elsker

-Det viktigste er at kronprinsen har valgt en kvinne han elsker, og å nekte samtykke ville vært utenkelig i vår tid. Det ville virkelig ha vært noe som undergraver kongehuset, sa Stoltenberg.

Men han var nøye med formalitetene og sa at det bare var i spørsmålet om å gi råd regjeringen spilte en formell
og konstitusjonell rolle.

Stoltenberg opplyste også at han sammen med kongen har drøftet formuleringen i Grunnlovens paragraf 36, der det står at kongen må gi sitt samtykke.

Spørsmålet har vært om kongen i denne sammenheng skulle forstås som Kongen i statsråd, altså regjeringen, eller
kongen personlig.

De to landet på siste fortolkning, og det har dermed vært kongen i egen person som har gitt samtykke til ekteskap.


Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no