skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Profil: John F. Kerry

John F. Kerry vil bli den andre senatoren fra Massaschusetts med initialene JFK i Det hvite hus. Og liksom John F. Kennedy satser han mer på sin personlighet enn sin politikk.

Publisert 03.03.2004 16:07.
Av Joar Hoel Larsen og Eva Stabell

Demokratenes presidentkandidat John F. Kerry. (Foto: C.Krupa, AP)


Kontrastene til president George W. Bush er tydelige. Det var trolig derfor demokratene i USA valgte nettopp ham.

John Forbes Kerry (60) er født i Colorado 11. desember 1943. Faren tjenestegjorde i luftforsvaret, men familien vendte tilbake til Boston før 2. verdenskrig var slutt. På farssiden stammer han fra mellom-europeiske jøder.

Jødiske forfedre

Besteforeldrene forlot det som i dag er Tsjekkia i Sentral-Europa med jødeforfølgelser, de giftet seg i Irland og tok navnet etter der bryllupet stod - Kerry.

Det er bare noen få år siden senator Kerry fikk vite om sin jødiske bakgrunn gjennom journalister som ble satt til å grave i hans bakgrunn. På morssiden er det blått New England-blod med fornemme koloninavn langt bakover.

Oslo-forbindelser

Faren gikk inn i diplomatiet og tjenestegjorde bl.a. i Oslo. John Kerry gikk på privatskoler andre steder, men kan fremdeles noen norske fraser.

Han snakker gjerne om sine minner fra besøk på Vettakollen, der familien leide et hus i Gråkamveien.

"Jeg vil ha en melkesjokolade" sa han nylig da NRKs korrespondent spurte om hans norskkunnskaper.

Krigshelten John Kerry (midten), fotografert rundt 1960.

Vervet seg

John Kerry gikk på prestisjeuniversitetet Yale og var fritatt krigstjeneste. Men etter eksamen i statsvitenskap ønsket han, i motsetning til mange jevnaldrene på den tiden, å tjene landet, så han vervet seg til USAs sjøforsvar.

Han fikk etter hvert kommandoen over en patruljebåt på Mekong-elven på slutten av 60-tallet. Han utmerket seg - langt ut over det tjenesten forventet - ble såret, reddet soldatkolleger og ble dekorert flere ganger.

Da han kom tilbake til USA ble han en av de ledende talsmenn for Vietnam-veteraner mot krigen. En uttalelse mediene hyppig siterer fra den tiden, falt da Kerry stilte følgende kritiske spørsmål til en kongress-komité:

"How do you ask a man to be the last man to die in Vietnam? How do you ask a man to be the last man to die for a mistake?" (Hvordan spør du en mann om å bli sistemann til å dø i Vietnam? Hvordan spør du en mann om å bli den siste som dør for et feilgrep?)

Militært springbrett

Til tross for at han tapte da han første gang forsøkte å bli valgt inn i Representantenes hus, ble hans Vietnam-innsats, både på slagmarken og i fredsbevegelsen, hans egentlige springbrett til Senatet.

Senatoren kan virke kjølig og distansert, nærmest litt avskrekkende på såkalt vanlige folk.

I ungdommen jobbet han for Edvard Kennedys senatskampanje i 1962. Han hadde en periode et forhold til Jaqueline Kennedys halvsøster og traff president Kennedy privat ved flere anledninger.

Skilt og gift

Begge hans koner har vasset i penger. Den første, arvingen Julia Thorne fra Philadelphia som han fikk to døtre med, var deprimert.

Etter skilsmissen var han gjennom noen ganske ville år, inntil han giftet seg med Teresa Heinz, enke etter en av John Kerrys tidligere kollegaer i Senatet, i 1995.

Teresa Heinz arvet sin manns såkalte "ketchup-formue" fra Heinz-konsernet, og skal være god for 4-5 milliarder kroner. Han har to døtre fra første ekteskap.

Harley

I ledige stunder tar Kerry på seg en slitt skinnjakke og kjører sin Harley-Davidson 1200 kubikk. Han snakker fransk og leser lyrikk.

Imperiepoeten Kipling, kommunisten Neruda og romantikerene Shelly, Keats og Byron er blant favorittene. Ikke akkurat mannen den jevne amerikaner ville dra på fisketur eller til bowlinghallen med.

Men mye tyder på at de vil ha ham i Det hvite hus. For halvparten av det amerikanske folk er han mannen som kan slå Bush.

Politikken

Politisk er han for selvbestemt abort, han er for homofilt partnerskap, men mot homofilt ekteskap.

Han er forsvarsvenn, men svært skeptisk til aktiv krigføring. Han vil begrense folks rett til å kjøpe og bære våpen, men er aktiv jeger og ingen våpenmotstander.

Gitarhelt Kerry i en pause i valgkampanjen, på kampanjeflyet mellom Ohio og Washington D.C. (Foto: B. Snyder, Reuters)
Han er imot dødsstraff, men for lov og orden. Og han vil gjeninnføre noen av president Bushs skattelettelser for de mest velstående. Republikanerene kaller ham ekstremt liberal, og hevder han er en av de mest ytterliggående radikalere i Senatet.

Aristokrat

Han har deltatt i antikrigs-demonstrasjoner med Jane Fonda og spiller fremdeles litt gitar sammen med Peter Yarrow fra "Peter, Paul and Mary", men John Kerry er ingen opprører. Snarere tvert i mot.

Han tilhører det mest eksklusive eliteskiktet av USAs uoffisielle aristokrati. Han er sammensatt, og kan være vanskelig å plassere.

Liberal i innenrikspolitikken og mer konservativ utenrikspolitisk - men ikke alltid forutsigbar.

Hans militære rulleblad er likevel en av de viktigste grunnene til at han vant kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

I en tid der mange amerikanere føler seg utrygge og USA befinner seg i krig både med synlige og usynlige fiender, ønsker mange velgerne en president som har vært ute en vinterdag før.

(NRK)

LENKER
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no