skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Den første stein

Nigerianske Amina Lawal (33) kan vandre tilbake til sin jordhytte i sin fattige landsby nord i Nigeria. Der kan hun sitte og grue seg til 27. august, da ankesaken kommer opp.

Publisert 04.06.2003 09:44.
Av Tomm Kristiansen

Amina Lawal og ett av hennes barn i et rettslokale 8. juli 2002. (Foto: EPA/AFP/Frederic Noy)
Den ble utsatt i går. Dømt til døden ved steining, hun er blitt en verdenssensasjon. Hennes bilder figurerer i all verdens aviser. Men det vet hun intet om. Hun kan verken lese eller skrive. Hun er en fattig kvinne med tre barn. Og hun kan bli den første som steines til døde i Nigeria.

Amina Lawal var yngste jente i en søskenflokk på tretten. Hun ble giftet bort da hun var 14 år, fikk to barn og var gift i tolv år. Da fikk hun skilsmisse, og giftet seg igjen etter en tid. Det ekteskapet varte bare ett år.

Det var da hun traff mannen som skulle bringe henne til forsidene.

Ekteskap er ingen romantisk affære på landsbygda i Nigeria, snarere en blanding av praktisk overlevelse og mild sympati. Den nye mannen skulle presentere Amina for sin slekt, og det var på vei dit det skjedde.

Han fikk sin vilje, selv om den sterkt religiøse Amina mente det var galt. Men hun gjorde altså ikke motstand. Og så ble hun gravid.

Renses fra synd

Mannen hennes stakk ikke av. Han hjalp henne med barnet. Men det tok slutt den dagen de religiøse lederne kom til landsbyen. De fortalte henne at hun hadde syndet.

Det visste hun fra før. De fortalte henne om den nye sharialoven, og at hennes synd bare kunne renses ved at hun ble steinet til døde. Det hadde hun aldri hørt om før.

Steining? Hvordan gjør de det? Fortsatt har hun ikke fått svar på det spørsmålet, men hun fortrenger det. Hun har vært syk siden dommen falt i fjor. Man blir ikke frisk av å ha en slik trussel over sitt hode.

Og mannen stakk av. Han kunne også bli dømt. Så lenge han nekter, trengs det fire øyenvitner for å få ham dømt. For Amina er det enklere: Hun sitter med beviset på fanget. Barnet.

Hennes forsvarer Hauwa Ibrahim har før fått en dødsdømt kvinne av kroken gjennom en ankesak. I Aminas sak har hun en rekke gode innvendinger, ikke minst formelle: Amina Lawal hadde ingen forsvarer da hun ble dømt. Dommerpanelet var heller ikke på plass, bare en imam dømte henne.

Hun hadde, som analfabet, heller ikke forutsetninger for å forstå hva som skjedde i retten. Sharialovgivningen krever at den dømte virkelig skjønner sin situasjon. Unnfangelsen skjedde dessuten før sharialoven ble innført i delstaten.

"Det sovende embryo"

Ibrahim hevder dernest at Amina Lawal ikke begikk utroskap. Hun ble voldtatt. Det vil bli et definisjonsspørsmål, målt etter muslimsk rettsoppfatning, hentet fra Koranen.

Men Hauwa Ibrahim legger ikke skjul på at hun har et juridisk glansnummer i ermet: Myten om "det sovende embryo" Ifølge den store muslimske rettslærer, Malik Ibn Anas, kan et embryo sove i morens kropp i nærmere to år, før det begynner å vokse.

Altså: Aminas eksmann kan være faren. Malik skapte ikke bare læren om det sovende embryo. Han innførte også steining som metode ved dødsstraff.

Men Amina Lawal kjenner ikke Malik, og heller ikke Koranan. Hun har ikke lest en bokstav i sitt liv, og forstår derfor lite av det juridiske drama hun er omgitt av. Advokaten hennes, Hauwa Ibrahim, jobber gratis. Hun kommer fra samme del av landet, er oppvokst i ei stråhytte, og hadde ikke foreldrene sendt henne til skolen sammen med sine brødre, hadde hun selv sittet i ei steinhytte idag, som Amina.

Ibrahim må kjempe på flere fronter. Hun er truet på livet av ytterliggående fundamentalister. Hun må også kjempe mot velmenende internasjonale kampanjer for Amina Lawal. For akkurat nå er det muslimske juridiske argumenter som gjelder, og respekt for shariadomstolen. Utlendinger er, i dommernes øyne, ugudelige mennesker fra et sekularisert vestlig samfunn.

Kampanjene for Amina Lawal har ikke gjort annet enn å bringe henne nærmere steinhaugen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM AMINA LAWAL

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no