skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- "Slakteren" drept

De britiske styrkene tror de har funnet liket til Saddam Husseins fryktede fetter og høyrehånd, Ali Hassan al-Majeed. Har de rett, kan det få store konsekvenser for krigen i sør.

Publisert 08.04.2003 13:30. Oppdatert 08.04.2003 14:28.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Wenche Thorunn Nilsen

Jublende kurdere i Nord-Irak feiret i dag nyheten om at al-Majeed, som ikke minst på de kanter er bedre kjent under kallenavnet Kjemiske Ali, kan være drept i Basra.

Talsmenn for de britiske styrkene hevdet i går at de hadde funnet liket til den irakiske kommandanten, som fikk kallenavnet sitt etter å ha beordret gassangrepet på flere landsbyer i Nord-Irak i 1988, der fem tusen kurdiske landsbyboere ble drept.

Talsmenn for de amerikanske styrkene i Irak her ikke bekrefet dette, men de sier at iallfall livvaktene til al-Majeed ble funnet døde i et hus i Basra natt til søndag.

Og den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon sa i går at det er mye som tyder på at al-Majeed virkelig er drept.

- Vi har sterke indikasjoner på at han ble drept i bomberaidet lørdag, sa Hoon.

- Jeg kan ikke med absolutt sikkerhet bekrefte at han er død, men det er uansett min beste bedømmelse av situasjonen, la han til.

Fryktet og hatet

Britisk soldat nyter utsikten fra al_Majeeds svømmebasseng (Reuters/Dan Chung)
Al-Majeed har vært en av det irakiske regimets mest fryktede og hatede menn

I mars 1987 ble han guvernør i Nord-Irak, og startet hva kurdiske organisasjoner har karakterisert som et folkemord på den kurdiske befolkningen. Et dekret fra ham 3.juni 1987 gav de irakiske styrkene vide fullmakter til å drepe kurdere, og gassangrepet året etter skal ha vært det mest omfattende gassangrepet mot sivile noensinne.

"Guvernør" i Kuwait

To år etter gassangrepet mot kurderne, da Irak invaderte Kuwait i 1990, utnevnte president Saddam Husein ham til guvernør i det okkuperte landet. Hundrevis av sivile skal ha blitt bortført og torturert mens han satt ved makten.

Og det var han som etter den første krigen i Persiabukta fikk ansvaret for å slå ned det sjiamuslimske opprøret mot Saddam i Sør-Irak, der han skal ha brukt napalm og kjemiske våpen til å ta livet av opptil 15.000 mennesker, mens tusenvis ble fengslet.

Fra 1991 til 1995 var han forsvarsminister, samtidig som han hadde viktige verv i det regjerende Baath-partiet.
Da to av Saddam Husseins svigersønner i 1995 flyktet til Jordan sammen med sine familier, ble stillingen hans truet.
Men han sikret seg ny tillit da han ledet hevnaksjonen mot svigersønnene, som ble lokket tilbake til landet og henrettet for høyforræderi sammen med flere av sine familiemedlemmer.

"Diplomat"

Ali Hassan al-Majeed i Syria tre dager før krigen brøt ut. Det kan ha vært hans siste utenlandsreise (REUTERS / Khaled al-Hariri )
Og da alt tydet på at en ny krig nærmet seg, ble han som en av Saddam Husseins aller nærmeste medarbeidere sendt til Syria og Libanon for å tale Iraks sak, men hans frynsede omdømme gjorde at karrieren som diplomat ble kortvarig. Myndighetene i Egypt gjorde det klart at de ikke ville motta ham i Kairo. Også Jordan nektet å ta imot ham, og lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth, krevde at han ble arrestert og strafferettslig forfulgt.

-Det er fangevoktere som bør ta imot al-Majeed, ikke statsoverhoder, mente han.

På dødsliste

Den 15. mars 2003, bare fem dager før krigen mot Irak startet, fikk han det øverste ansvaret for forsvaret av Sør-Irak, og ble en av fire kommandanter som rapporterte direkte til presidenten.

Etter invasjonen den 20. mars, skal han fra sin base i Basra ha styrt geriljaangrepene mot de britiske invasjonsstyrkene og holdt befolkningen i sjakk gjennom dødsskvadroner.

Han skal ha stått som nummer to på listen over de personer de USA-ledede styrkene vil likvidere, og mandag i forrige uke gikk amerikanerne til aksjon mot byen Shantra, etter opplysninger om at Ali og andre ledende medlemmer av Baath-partiet skulle oppholde seg der.

Dette angrepet førte neppe til målet, men tidlig om morgenen lørdag angrep to amerikanske kampfly al-Majeeds private hus i Basra. Det ble sluppet flere laserstyrte bomber, og huset ble lagt i grus.

Senere sa britiske offiserer på stedet at da trodde de hadde funnet liket hans, og den øverste britiske militære ledelsen sa at det er god grunn til å tro på meldingene, siden soldatene på bakken har gode metoder for identifisering.

Mindre motstand i sør

Og om al-Majeed virkelig er drept, kan det bety et gjennombrudd for de USA-ledede styrkenes krigføring i Sør-Irak, og særlig i Basra.

- Irakere frykter denne mannen så sterkt at ingen andre kan forstå det. Han hadde et enormt spionnettverk over alt. Dette vil anspore folket til å stå opp mot regimet, sa en eksil-kurder i London i går.

Og høytstående britiske offiser ved Basra bekreftet samtidig at en av årsakene til at britene i det hele tatt våget å gå inn i byen, nettopp var funnet av det de trodde var den døde al-Majeed.

- Det irakiske lederskapet i sør er borte, håpet de.

Britiske soldater med et ødelagt Saddam-bilde i al-Majeeds eiendom i utkanten av Basra (REUTERS/Dan Chung-The Guardian) 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no