skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Lovverket ikke oppdatert

- Man eier ikke rettighetene til en film,selv om man kjøper en DVD-plate, sier professor Jon Bing. Man kjøper retten til å se på produktet, ikke rett til å videreformidle det. Rettsaken mot "DVD-Jon" vil gi en grenseoppgang for hva som er lov å kopiere.

Publisert 09.12.2002 15:59.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jørn Tveter

Jon Bing er jussprofessor med rettsinformatikk og opphavsrett som spesialfelt. Han sier at dagens lovverk ikke fanger opp problemstillingen som rettsaken mot Jon Lech Johansen dreier seg om. Men det er nødvendig med en grenseoppgang for å bestemme hva man kan kopiere av elektronisk informasjon. Denne saken dreier seg om å tukle med koder som skal administrere rettighetene til DVD-film.

Grenseoppgang

Rettsprofessoren mener det ikke er lett å si hvem som er helt og hvem som er skurk i striden om DVD-koder. Jon Johansens motparter har sterke økonomiske interesser de vil beskytte med alle mulige midler. Rettsaken vil gi en grenseoppgang for hvor grensen for kopiering skal gå.

Jon Bing sier til NRK at lovverket er i ferd med å oppdateres for å ivareta spørsmålet om kopiering. Et EU-direktiv fra i fjor pålegger Norge å innføre i lovgivningen et strafferettslig vern mot å tukle med mekanismer som beskytter opphavsrettslig materiale.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no