skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

En spesiell drapssak

Gamal Hosein-saken er krydret med injuriesøksmål, klage til Riksadvokaten og SEFO-etterforskning.

Publisert 14.06.2002 10:05.
I dag faller dommen i Gamal Hosein-saken, men den iskalde striden mellom aktor og forsvarer fortsetter. Mange beskyldninger og påstander om lureri knytter seg til saken, og den er krydret med injuriesøksmål, klage til Riksadvokaten og SEFO-etterforskning.

Det er bitter strid mellom statsadvokat Kjetil Omholt og høyesterettsadvokat John Christian Elden, aktor og forsvarer.

Skiller seg ut

Men drapssaken skiller seg ut også på andre måter.

* Hele 170 vitner ble ført i rettssaken i Skien og Porsgrunn tingrett. Det er trolig ny norsk rekord i en drapssak med en tiltalt.

* Gamal Hosein ble siktet for drapet på kona Gry før liket var funnet, og han er tiltalt uten at rettsmedisinerne har kunnet fastslå noen sikker dødsårsak. Forsvareren har derfor gjentatte ganger gjort et poeng av at man har en drapssak, uten sikkert å vite at det er begått et drap.

* For første gang er søk med likhunder lagt fram i en norsk rettssal. Aktor og forsvarer legger vidt forskjellig vekt på resultatene. Dommerne må avgjøre om likhundene skal telle som bevis eller ikke. Det blir et stykke juridisk nybrottsarbeid.

Skittkasting

I løpet av de seks ukene rettssaken varte, ble det ført en rekke vitner som samlet gir liten ære både til tiltalte og den avdøde. Gamal Hosein skal ha vært svært kontrollerende og dominerende i ekteskapet. Kona skal på sin side ha hatt et kjæresteforhold til ektemannens nevø fra han var 12-13 år.

Men også mellom aktor og forsvarer har det falt ord som ikke kan sies å være spesielt ærefulle. Midt under saken sa statsadvokat Kjetil Omholt i åpen rett at forsvarer Elden åpenbart var redd for sannheten. Elden reagerte med å innklage Omholt til Riksadvokaten.

Injuriesøksmål

Dette var ikke første gang de to braket sammen. I forbindelse med et av fengslingsmøtene i fjor vinter, uttalte statsadvokat Omholt til telemarksavisa TA at Elden hadde forledet retten. Elden reagerte med å klage Omholt til riksadvokaten. Senere gjentok Omholt påstandene i et intervju med TA, og han la til at forlede var det samme som å lure. Da gikk advokat Elden til sak. Injuriesøksmålet skal behandles i Kongsberg byrett, men dato er ikke berammet.

SEFO-sak

Og som ikke det var nok: John Christian Elden har også anmeldt aktor og etterforskerne i Hosein-saken til SEFO for å ha skjult viktige dokumenter under etterforskningen. Anmeldelsen kom etter at en Kripos-rapport ikke ble oversendt forsvareren. Det er ventet at SEFO har avsluttet sin etterforskning en gang over sommeren.Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no